Dostupni linkovi

SAD uvele sankcije pojedincima iz Severne Koreje i Rusije


Vojna vozila nose hipersonične rakete DF-17 na vojnoj paradi kineske vojske Trgu Tjenanmen, Peking, 1. oktobar 2019.
Vojna vozila nose hipersonične rakete DF-17 na vojnoj paradi kineske vojske Trgu Tjenanmen, Peking, 1. oktobar 2019.

Sjedinjene Američke Države uvele su 12. januara sankcije za šestoricu državljana Severne Koreje, jednog državljanina Rusije i jednu rusku kompaniju zbog nabavke robe iz Rusije i Kine za programe naoružanja Severne Koreje.

Ovaj potez usledio je nakon što je Severna Koreja lansirala niz raketa, od kojih dve prošle nedelje.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su ovi potezi u skladu sa američkim naporima da su ovi potezi u skladu sa njihovim naporima da se spreči napredak severnokorejskog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila, kao i da se "spreče pokušaji Pjongjanga da proširi srodne tehnologije".

Od septembra 2021. godine Severna Koreja je, kako se navodi, lansirala šest balističkih projektila, čime je prekršeno više rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Američki zvaničnik Brian Nelson rekao je da su ti potezi dodatni dokaz da Severna Koreja nastavlja da unapređuje zabranjene programe uprkos pozivima međunarodne zajednice na denuklearizaciju.

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na jačanje vojnih snaga te zemlje dok je posmatrao test hipersonične rakete u utorak, 11. januara, javili su severnokorejski državni mediji.

Drugi test "hipersonične rakete" za manje od nedelju dana podvukao je Kim Džong Unova novogodišnja obećanja da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom u vreme kada su pregovori sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama u zastoju.

XS
SM
MD
LG