Dostupni linkovi

Tramp opet pisao Kimu – za saradnju protiv korona virusa i bolje odnose


"Niko nije nosio maske za razliku od prethodne vežbe", severnokorejski lider Kim Džong Un promatra ispaljivanje projektila, 21. mart, 2020.
"Niko nije nosio maske za razliku od prethodne vežbe", severnokorejski lider Kim Džong Un promatra ispaljivanje projektila, 21. mart, 2020.

Severna Koreja objavila je da je vođa te zemlje Kim Džong Un dobio pismo od američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) s ponudom za unapređenje odnosa i saradnju u borbi protiv širenja korona virusa pošto je Pjongjang sproveo nove probe balističkih projektila, pišu svetski mediji, ukazujući da osim dobrih odnosa lidera dve zemlje, nema napretka po pitanju nuklearnog programa Severne Koreje.

Znak "posebnih" odnosa

Pjongjang je pozdravio pismo američkog predsednika Kimu kao znak "posebnih i veoma čvrstih ličnih odnosa" dva lidera uprkos nedavnim trvenjima između dve zemlje, prenosi Rojters (Reuters).

Viši zvaničnik američke administracije, dodaje agencija, potvrdio je da je Tramp poslao pismo, navodeći da je ono "u skladu s njegovim naporima da se angažuje sa svetskim liderima tokom aktuelne pandemije", kao i da se predsednik SAD raduje nastavku komunikacije s Kimom.

Otkad se Tramp prošlog juna treći put sastao s Kimom i nakratko zakoračio u demilitarizovanu zonu između dve Koreje, nije bilo napredak u njegovom nastojanju da natera Pjongjang da se odrekne svojih nuklearnih i raketnih programa, ističe Rojters.

Severna Koreja je pokušala niz lansiranja raketa, uključujući dve rakete kratkog dometa u subotu, dok, kako ocenjuje Rojters, pokušava da izvrši pritisak na Vašington i njegove saveznike da ukinu ekonomske sankcije.

U izveštaju severnokorejske novinska agencija KCNA nije navedeno kada je stiglo Trampovo pismo, ukazuje Rojters, dodajući da je izveštaj usledio posle raketne probe Severne Koreje u subotu. U zasebnom izveštaju KCNA navodi se da je Kim nadgledao probu taktičkih navođenih raketa, koja je "jasno dokazala karakteristike različitih putanja leta i uglova pada, tačnost navođenih granata i njihovu snagu".

Raketne probe

Vojska Južne Koreje saopštila je u subotu rano ujutro da je Severna Koreja ispalila dva projektila u more i da je izgleda reč o balističkim projektilima kratkog dometa, navodi BBC.

Severna Koreja je ranije ovog meseca u okviru vežbi ispalila više projektila, ukazuje BBC i podseća da su SAD i Kina pozvali Pjongjang da se vrati pregovorima o okončanju svojih nuklearnih i raketnih programa.

Južnokorejski Generalštab je u subotu naveo da prati situaciju u slučaju ako bude dodatnih lansiranja i ocenio da su ispaljivanja raketa "krajnje neprimerena" u vreme kada je svet obuzet pandemijom.

Projektili ispaljeni u Japansko more, prema južnokorejskoj vojsci, leteli su 410 kilometara s maksimalnom visinom od oko 50 kilometara, ukazuje BBC i dodaje da je japanska obalska straža potvrdila da su rakete pale izvan voda ekskluzivne ekonomske zone te zemlje.

Upozorenje moćne sestre

Tramp i Kim su dosad više puta isticali svoje neobične veze, razmenjujući brojna lična pisma pre i posle svog prvog samita u Singapuru 2018, a u jednom trenutku američki predsednik je rekao da su se "zaljubili", ukazuje Njujork tajms (The New York Times).

Ipak, uprkos izraženim simpatijama lidera, odnosi Pjongjanga i Vašingtona su zahladili posle drugog samita lidera u Vijetnamu u februaru prošle godine, ukazuje list uz objašnjenje da je sastanak propao zbog različitih viđenja koliko brzo Severna Koreja treba da demontira svoj program nuklearnog oružja i kada Vašington treba da ublaži sankcije.

Kim je posle toga više puta rekao da Severna Koreja više nije zainteresovana za diplomatiju sa SAD, ako Vašington ne odustane od, kako je rekao, svoje neprijateljske politike i sankcija. Takođe je, kako ističe Njujork tajms, upozorio da Severna Koreja više ne smatra da je pod obavezama samonametnutog moratorijuma na probe nuklearnog oružja i balističkih raketa dugog dometa.

Sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong je u nedelju rekla da je njen brat "ponovo spomenuo svoje posebne lične odnose s predsednikom Trampom" i da ceni lično pismo, ali je rekla da dobri lični odnosi dva lidera nisu dovoljni za poboljšanje odnosa dve zemlje.

"Nadamo danu kada će odnosi dve zemalja biti dobri kao odnosi dva lidera", rekla je Kim i dodala da Severna Koreja neće uzalud gubiti vreme, već da će raditi na tome da bude moćnija, kao što je to uradila u prethodne dve godine.

Moćna sestra severnokorejskog lidera rekla je da je Tramp u pismu detaljno opisao plan za razvijanje odnosa dve zemlje, ali i upozorila da će odnosi dve zemlje nastaviti da se pogoršavaju, ako SAD nastave svoje "jednostrane i pohlepne namere", navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Kim Jo Džong je rekla da "niko ne zna koliko će se lični odnosi promeniti i dalje kormilariti odnosima dve zemlje", dodajući da nije dobro "donositi brzoplete zaključke ili biti optimističan u tom pogledu".

Analitičarka sa sajta koji prati situaciju u Severnoj Koreji NK njuz (NK News), Rejčel Minjang Li (Rachel Minyoung Lee) ocenila je da je izjava Kim Jo Džong – koja je usledila posle nove probe oružja – dobro tempirana kako bi jasno pokazala namere Severne Koreje. "Kad se povuče crta: lične veze Kim-Tramp su odlične, ali nisu dovoljne, i mi ćemo nastaviti naš program razvoja oružja", rekla je ukazavši kako razmišlja Pjongjang.

Sumnje u tvrdnje Pjongjanga o korona virusu

Prema fotografijama koje su objavili severnokorejski mediji, niko od zvaničnika koji su pratili probu na čelu s Kimom nije imao masku na licu, za razliku od nedavnih vežbi, kada su, kako ukazuje AFP, svi osim Kima imali prekrivena lica kao zaštitu od epidemije korona virusa.

Neposredno pre poslednjeg lansiranja raketa, KCNA, severnokorejska agencija je izvestila da će se severnokorejski parlament sastati 10. aprila. Prema analitičarima, na skupu će biti oko 700 zvaničnika, ukazuje AFP i ističe da su takvi događaji zabranjeni u mnogim delovima sveta u okviru mera za suzbijanje novog korona virusa.

Sestra severnokorejskog lidera rekla je za KCNA da je Tramp ponudio saradnju u borbi protiv korona virusa i pohvalila predsednika SAD zbog pisma u vreme kada "velike teškoće i izazovi stoje na putu razvijanja odnosa" dve zemlje, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press).

Prema Kim Jo Džong, Tramp je u pismu "izrazio svoju nameru da započne saradnju" u borbi protiv pandemije i rekao da je impresioniran naporima Kima da "odbrani svoj narod od ozbiljne pretnje epidemije".

Vlasti Severne Koreje su, kako ističe AP, više puta ponovile da na tlu te zemlje nije bilo nijednog slučaja korona virusa.

Pojedini strani stručnjaci, međutim, dodaje AP, dovode u pitanje te tvrdnje i ocenjuju da bi izbijanje korona virusa u Severnoj Koreji moglo dovesti do humanitarne katastrofe usled loše medicinske infrastrukture.

Stejt department SAD je prošlog meseca izrazio je zabrinutost zbog ranjivosti Severne Koreje na potencijalno izbijanje korona virusa i izrazio spremnost da podrži napore humanitarnih organizacija u suzbijanju širenja korona virusa u Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG