Dostupni linkovi

Ko sever snabdeva strujom?


Vlada Kosova ocenjuje da je snabdevanje električnom energijom srpskih sredina na severu Kosova putem Elektroprivrede Srbije ilegalno i najavila da će u saradnji sa međunarodnom zajednicom to pitanje rešiti.

Stanovnici severa Kosova dobili su prve račune za utrošenu struju, ali nije jasno da li će dugove izmiriti prema srpskom preduzeću, kako su ranije najavili. Elektroprivreda Srbije je u novembru prošle godine počela očitavanje električnih brojila potrošačima na severu Kosova. Sada stižu i prvi računi istog preduzeća.

Portparol Kosovske elektroenergetske korporacije, KEK, Viktor Bužalja kaže da srpsko preduzeće ne može da naplaćuje utrošenu struju pošto kosovska Korporacija strujom i dalje snabdeva celo Kosovo pa tako i sever. Bužalja ističe da je KEK jedini zakoniti proizvođač i distributer električne energije.

“Mi smo informisani o raspodeli računa za struju na severu i KEK je ovo prijavio svim relevantnim insitucijama. U toku je pronalaženje konačnog rešenja”, rekao je Bužalja.

Severni deo Kosova od novembra prošle godine struju dobija iz Srbije, preko dalekovoda u Novom Pazaru, nakon što je KEK isključio struju severnom delu Kosova u oktobru. Iz KEK-a je tada bilo saopšteno da je do isključenja struje došlo zbog "velikog opterećenja transmisione mreže".

Pošto je počela da snabdeva strujom srpske sredine, Elektroprivreda Srbije je počela da naplaćuje tu uslugu. Stanovnici sredina na severu Kosova od 1999. godine nisu plaćali račune za utrošenu struju KEK-u, ali su pristali da posle deset godina tu obavezu izmire prema srpskom preduzeću.

Međutim, izveštaji sa terena kažu da građani severnog dela Mitrovice koji su u decembru dobili prve račune uglavnom nisu zadovoljni uslugom koju treba da plate. Naime, mnogi kažu da napajanje strujom nije kvalitetno, te da su računi previsoki i time nerealni. Takođe neki veruju da je isporuka struje humanitarnog karaktera.

Iako je ranije bilo najavljeno da ovih dana ističe rok za plaćanje prvih računa za utrošenu struju, iz Elektrodistribucije u Mitrovici nismo mogli dobiti nikakav komentar u vezi sa ovim pitanjem, ali ni stavove tamošnjih srpskih političara.

VIŠEGODIŠNJI PROBLEM

Ranije su iz Elektroprivrede Srbije izjavili da će stanovnici severnog Kosova srpskom Javnom preduzeću Elektro-Kosovo plaćati račune za utrošenu struju, a i lokalni srpski lideri su isticali da se struja nakon deset godina mora plaćati, ali samo srpskom preduzeću.

Vlada Kosova je zabrinuta zbog ovakve situacije navodeći da je delovanje srpske distribucije ilegalno. Portparol Memlji Krasnići izjavio je za Radio Slobodna Evropa da se radi na pronalaženju rešenju kako bi KEK mogao nesmetano da funkcioniše. Portparol Krasnići je najavio da će Vlada u saradnji sa međunarodnom zajednicom preduzeti korake.

“Na sastancima koje imamo sa predstavnicima EU i drugih zemalja razgovaramo o ovoj temi kako bi se rešio problem i zakon vratio u elektroenergetski sistem na Kosovu”, rekao je portparol dodavši da će uskoro biti rezultata.

“Očekujemo da se narednih nedelja pronađe rešenje za ovaj ilegalni upad Srbije u energetski sistem Kosova”, dodao je Krasnići.

Mnoge političke stranke a posebno opozicija kritikuju Vladu Kosova što je dozvolila rad ilegalnim provajderima struje. Ethem Čeku, član skupštinske Komisije za energiju iz opozicione Alijanse za budućnost Kosova kaže da su Vlada i KEK morali omogućiti struju Srbima čime bi sprečili mešanje u distributivni sistem Kosova.

“I ranije je Srbija pokušavala da isporučuje humanitarnu struju što smo mi kategorično odbili. Danas su i distribucija i plaćanje računa u nadležnosti kampanije susedne države”, rekao je Čeku dodavši da bi neki od koraka za promenu takvog stanja mogli biti da KEK i Vlada otvore "centre za plaćanje i počnu komunikaciju sa srpskom zajednicom".

Snabdevanje strujom i plaćanje računa je višegodišnji problem na Kosovu. Sem na severu, u ostalim srpskim sredinama posle gotovo deset godina bojkota Srbi od prošle godine redovno plaćaju struju, na osnovu ugovora koji su potpisali sa KEK-om.

Zbog neplaćanja i neki srpski manastiri, među kojima Gračanica, Pećka Patrijaršija i Devič su bili isključeni sa elektro mreže. Iz KEK-a poručuju da je nakon odbijanja da se računi plate, isključenje poslednja mera za sve koji struju ne plaćaju.
XS
SM
MD
LG