Dostupni linkovi

Sever Kosova više kontroliše Beograd nego Priština


Zastave i plakati u severnoj Mitrovici, 2012.
Zastave i plakati u severnoj Mitrovici, 2012.
Sever Kosova je u rukama kriminalaca i ekstremnih krugova, ističu politički analitičari na Kosovu i poslanici opozicije.

Sadri Ferati iz Demokratskog saveza Kosova i bivši ministar lokalne samouprave, smatra da severom vladaju organizovan kriminal u kombinaciji sa politikom tamošnjih Srba.

„Kontrolu na severu drže strukture organizovanog kriminala u saradnji sa jednim delom ekstremnih političara u tom delu. Oni vrše pritisak u tom delu i na jedan način na silu drže taj deo pod kontrolom. Za taj organizovan kriminal, nedostatak vladavine zakona, kriv je Beograd zato što ni jednom nije podvukao liniju između kriminala i političkih ambicija“, kaže Ferati.
„Kontrolu na severu drže strukture organizovanog kriminala u saradnji sa jednim delom ekstremnih političara u tom delu", kaže Sadri Ferati.

I Izvršni direktor Instituta za razvojnu politiku Krenar Gashi kaže da, obzirom da Beograd finansira taj deo, mnogo veću kontrolu nad severom ima Srbija nego zvanična Priština.

„To je veoma složena situacija, ali ne bi se složio sa konstatacijom da sever Kosova nije pod kontrolom Beograda, iako ta kontrola Vlade Srbije nije možda ista kao što je u ostalim delovima Srbije, ali sav taj institucionalni i društveni život na severu Kosova ne bi se mogao razvijati bez fondova države Srbije. Drugim rečima, Beograd ima mnogo veću kontrolu nad tim delom nego što ima Republika Kosovo“, ocenio je Gashi.

On dodaje da su napori Srbije da se sever međunarodno proglasi zamrznutim konfliktom, kako bi se kasnije to pitanje našlo na stolu dijaloga Prištine i Beograda.

Pogubna politika

I pored planova i strategija o integraciji tog dela, zvanična Priština nije postigla veliki uspeh na tom putu.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi nije hteo to da komentariše, dok Ministarstvo lokalne samouprave putem opštinskog pripremnog tima sastavljenog od
Štefan File u Prištini, mart 2010.
Štefan File u Prištini, mart 2010.
članova lokalne zajednice radi na pripremi uslova za formiranje nove opštine na severu koju predviđa Ahtisarijev plan.

Evropski komesar Štefan File prethodno je poručio Vladi da izradi „sveobuhvatan, dugoročni program za sever Kosova“, te rekao da je na kosovskim vođama da se nagode oko „nužnih reformi, pre svega na polju vladavine zakona i trgovine“.

Kosovski analitičar Behlul Bećaj smatra da je Fileov zahtev nerealan i nekorektan jer su zvaničnici međunarodne politike već proglasili Ahtisariejv plan kao sveobuhvatan.

„Mislim da se govori o tome da se taj sveobuhvati plan treba korigirati. Na neki način, File je dao na znanje kosovskim liderima da trebaju razmišljati o nekom drugom rešenju za pronalaženje statusa o severnom delu Kosova koji će se razlikovati u odnosu na rešenje koje kosovske vlasti imaju za Srbe južno od Ibra. Ukoliko je moguć taj scenarij, imaćemo obrnutu sliku. Umesto da način rešavanja integracija južnih Srba bude model za severne Srbe, dogodiće se obrnuto. Model kako se rešava status severnih Srba može u dogledno vreme biti instrument i način kako će se rešavati budući problemi Srba koji žive južno od Ibra. To je pogubna politika koja ne vodi u pravcu približavanja dveju država i međuetničkih odnosa, nego će zaoštriti odnose i iskomplikovati situaciju u dogledno vreme“, kaže Bećaj.
XS
SM
MD
LG