Dostupni linkovi

Institut KIPRED: Sever Kosova ide u pravcu autonomije


Policajac pored barikada na mostu koji deli Mitrovicu
Sever Kosova se kreće u pravcu autonomije ili Ahtisari Plusa, navodi politička studija, kosovskog Instituta za politička istraživanja KIPRED.

Ovakva situacija će slomiti funkcionalnost Kosova kao normalne države, i imaće nepoželjne efekte na susede, i to u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.
Iz KIPRED-a navode da obaveštenje Međunarodne upravljačke grupe da se završava proces nadzirane nezavisnosti Kosova septembra ove godine, za sobom ostavlja probleme za sever Kosova.

Prema autorima, direktoru instituta KIPRED Iliru Dedi i višem istraživaču Shpendu Kursaniju, to potencijalno rešenje za sever će dovesti do stvaranja dva monoetnička entiteta Srba i Albanaca u državi koji će je učiniti nefukcionalnom, kao što je slučaj BiH.
To bi prouzrokovalo iseljenja Srba sa juga Kosova, Albanaca sa severa i imaće posledice u Preševskoj dolini, Makedoniji i Bosni.

Deda navodi da sada već postoje pritisci sa strane za formiranjem vlade u Prištini koja bi dozvolila autonomiju za sever.

Ilir Deda
Ilir Deda
“Kod političkog rukovodstva u Prištini ne postoji volja da se spreči autonomija za sever. Zbog toga postoji međunarodni pritisak kako bi došlo do formiranja nove vlade u Prištini, ili kako oni sami kažu OVK vlade, koju bi činili Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova. Međunarodna zajednica misli da ova vlada može dati autonomiju severu, a bez unutrašnjih posledica. Ovo je jako velika greška Zapada i velika je katastrofa što međunarodna zajednica koja se već 20 godina bavi regionom, nije uspela da shvati da brza kratkoročna rešenja ne donose stabilnost”, kazao je Deda.

On je dodao da se promena vlade na Kosovu predviđa na jesen, te da se očekuje da će ta vlada ući u politički dijalog sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i mandatarom za premijera Ivicom Dačićem.

U analizi se ističe da zapadne sile pokušavaju da postignu normalizacija odnosa Kosova i Srbije, a bez međusobnog priznavanja. Cena toga biće autonomija za sever Kosova.

Shpend Kursani navodi da simbolično gledano, rukovanje premijera Kosova Hashima Thacija i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića najbolje objašnjava konačno rešenje za sever Kosova.

“Rukovanje Tadića i Thacija ukazuje na konačno rešenje za sever, u kojem bi se između Tadićevih četiri tačaka o Kosovu i Ahtisarijevog plana pronašla sredina, a ta sredina je autonomija”, kaže Kursani, dodajući da međunarodna zajednica još uvek podržava Tadića, smatrajući ga kredibilnim i legitimnim u pitanju Kosova.

Autori dodaju da ovaj scenarijo postaje još opasniji uzimajući u obzir promenu interesa SAD od Evrope ka Aziji i Pacifiku, a što će ostaviti problem Balkana u rukama EU. A Evropska Unija, dodaje se, podeljena i nespremna u svom pristupu prema Balkanu kao i pre 20 godina, i sa svojim unutrašnjim problemima, biće još nesposobnija da se bavi problemom kakav je Balkan. Autori dodaju da je Ahtisarijev plan jedino rešenje za sever Kosova.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG