Dostupni linkovi

Radoičić priznao odgovornost za napad u Banjskoj


Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, na jednom od sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oktobar 2022.
Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, na jednom od sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, oktobar 2022.

Milan Radoičić je preuzeo odgovornost za napad na kosovsku policiju u selu Banjska i podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, preneo je njegov advokat Goran Petronijević 29. septembra.

On je kao punomoćnik Radoičića pročitao njegovo pismo javnosti, u kojem je Radoičić naveo da je "lično" organizovao napad na policiju Kosova u selu Banjska 24. septembra, kada je ubijen jedan policajac, a nekoliko povređeno.

"Lično sam obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora, a ovaj moj čin nema veze sa ranijim političkim angažmanom", dodaje se.

U napadu naoružane grupe na kosovsku policiju u Banjskoj u opštini Zvečan ubijen je policajac Afrim Bunjaku. Potom su u sukobu policije i oružane grupe u ovom delu severa Kosova, naseljenom većinom Srbima, poginula trojica napadača srpske nacionalnosti.

Radoičića su kosovske vlasti optužile da je organizator i učesnik oružanog napada, kojeg su okarakterisale kao teroristički čin.

Pismo, koje je pročitao advokat, Radoičić je otpočeo priznanjem da je došao u Banjsku, uz obrazloženje da je bio tu radi "pružanja otpora" vlastima Kosova.

"Ja, Milan Radoičić, zbog mnogobrojnih spekulacija, obaveštavam javnost da sam zajedno sa mojim sunarodnicima došao na sever Kosova u predelu sela Banjska. Razlog našeg vraćanja je da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima (premijera Kosova, Aljbina Kurija) i zaštiti našeg naroda koji je tom teroru svakodnevno izložen i stvaranju sna o slobodi mog naroda na severu", navodi se u pismu.

Radoičića je i pre napada na kosovsku policiju, zvanična Priština dovodila u vezu sa kriminalnim aktivnostima, a od decembra 2021. je pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju.

Radoičić tvrdi da vlast u Beogradu nije bila obaveštena

Radoičić u pismu navodi da će se odazvati pozivu nadležnih organa Republike Srbije.

On negira učešće države Srbije u napadu, za šta su zvanični Beograd optuživali predstavnici vlasti Kosova.

Prema navodima iz pisma, Radoičić ističe da o napadu "nikoga nije obaveštavao iz vlasti Srbije i lokalnih političkih struktura na severu Kosova", niti je od njih imao "bilo kakvu pomoć".

Radoičić navodi da je sa njima imao različite stavove po pitanju "dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru", te da je traženo da se "povlače bez ostvarenog vidljivog rezultata".

"Jer nam je govoreno da ćemo na taj način doprineti deeskalaciji, a da će međunarodna zajednice i KFOR (mirovna misija NATO na Kosovu) preduzeti sve u zaštiti našeg naroda. Ovakvo naše smirivanje situacije, druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost", dodaje se u pismu.

Uz negiranje nezavisnosti Kosova i različite optužbe na račun kosovskih vlasti, Radoičić piše da je bio "primoran na ovaj čin", kako je opisao oružanu pobunu, kako bi "zaštitio živote sugrađana i skrenuo pažnju prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici" da "srpski narod neće da trpi teror".

Radoičić ocenjuje da napadači u Banjskoj nisu "nikakvi teroristi", već "borci za slobodu sopstvenog naroda".

U pismu navodi da je do "stradanja", kako je nazvao ubistvo kosovskog policajca, došlo "slučajno", nakon čega je počeo "žestok okršaj sa obe strane".

Javnost je obavestio da podnosi ostavku na funkciju u Srpskoj listi, uz naglasak da njegov politički angažman u Srpskoj listi "nije imao nikakve veze sa njegovim povratkom na Kosovo".

Srpska lista, vodeća partija Srba na Kosovu, uživa podršku zvaničnog Beograda i vladajuće Srpske napredne stranke.

Advokat ne želi da kaže gde je Radoičić

Advokat Goran Petronijević je negirao da je Radoičić ranjen u Banjskoj i da mu je pružena pomoć na Vojno-medicinskoj akademiji u Beograd.

Rekao je da nema informacija da se protiv njegovog klijenta u ovom momentu vodi postupak.

Petronijević je rekao da nije video snimak koji je objavila kosovska policija, za koji se tvrdi da je na njemu naoružani Radoičić, i da "ne može da da sud o tome".

Na pitanje novinara ko je pucao na policajca i zašto su postavljene barikade, advokat je odgovorio da on "nije bio tamo", te da "ne može da kaže te detalje", i izneo teoriju da je policajac "stradao od eksplozije, a ne od metka".

Na pitanje novinara gde je Milan Radoičić, zašto se nije obratio lično i od koga se krije, advokat je odgovorio - "ko je rekao da se on krije", te izjavio da "neće reći gde je, jer ga štiti advokatska tajna".

"A da se ne krije, ne krije se. Dostupan je organima i odazvaće se na poziv (nadležnih organa)", dodao je Petronijević.

Prva javna reakcija Radoičića

Ovo je prvi put da Radoičić javno reaguje, nakon optužbi kosovskih vlasti da je organizator i učesnik napada na policiju u Banjskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je objavio video uz tvrdnje da se na njemu vidi da je Radoičić bio među uniformisanim naoružanim licima koja su se sukobila sa policijom u manastiru Banjska.

Radoičić se medijima do sada nije direktno obraćao, već je njegove ranije izjave prenosila Srpska lista čiji je bio potpredsednik.

Ova stranka se nije izjasnila o optužbama kosovskih vlasti na račun Radoičića, koji je u bekstvu od kosovskih vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su napadači lokalni Srbi sa Kosova, "koji više ne mogu da trpe Kurtijev teror", i negirao umešanost Srbije u ovaj napad.

Radoičić, tražen na Kosovu, u Srbiji cenjen
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Ko je Goran Petronijević?

U vreme režima bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Goran Petronijević je bio sudija Okružnog suda u Peći na Kosovu (tada u sastavu Srbije). Na toj pozicije je maja 2000. osudio skoro 150 Albanaca sa Kosova na ukupno 1.600 godina zatvora zbog navodnog krivičnog dela terorizma.

Sa mesta sudije smenjen je posle petooktobarskih demokratskih promena i tada odlazi u advokaturu.

Pred međunarodnim sudom zastupao je više klijenata iz Srbije optuženih za ratne zločine. Najpoznatiji je Radovan Karadžić, prvi predsednik Republike Srpske, koji je osuđen na doživotni zatvor pred Haškim tribunalom za ratne zločine.

Pred Tribunalom u Hagu branio je i nekadašnjeg oficira JNA Veselina Šljivančanina, osuđenog zbog ratnog zločina na Ovčari kod Vukovara.

Polovinom avgusta Petronijević je najavio da je podneo inicijativu za odbranu Milorada Dodika, predsednika bh. entiteta Republika Srpska.

Prethodno je Tužilaštvo BiH protiv Dodika podiglo optužnicu zbog nepoštovanja odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita.

Petronijević je bio "posmatrač" na nedavno sprovedenim izborima koje je Rusija organizovala na okupiranim ukrajinskim teritorijama.

Izbori, koje zvanični Kijev i Zapad smatraju nelegalnim, održani su od 8. do 10. septembra, u Zaporožju, Hersonu, Donjecku i Lugansku, ukrajinskim teritorijama koje su pod kontrolom Rusije.

XS
SM
MD
LG