Dostupni linkovi

Sever Kosova: Kada sledi formiranje asocijacije srpskih opština?


Severna Mitrovica, 23. februar 2014.
Nakon nedeljnih vanrednih izbora u Severnoj Mitrovici, održanih po četvrti put u poslednja četiri meseca, završen je proces legalizacije opštinskih struktura na severu Kosova, gde su donedavno funkcionisale parlalelne strukture Srbije.

Koliko će to sada uticati na formiranje asocijacije ili zajednice srpskih opština, što predviđa Briselski sporazum, ostaje da se vidi, ocenjuju predstavnici institucija na severu i iz centralnih vlasti.

Prema preliminarnim rezultatima koje je u nedelju uveče objavila Centralna izborna komisija, novi gradonačelnik Severne Mitrovice je kandidat Građanske inicijative Srpska Goran Rakić. OPŠIRNIJE....
Na Kosovu su 10 opština sa srpskom većinom, od koji četiri na severu zemlje. Asocijaciju će činiti upravo te opštine, i u skladu s nadležnostima iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonom, opštine članice će imati pravo da sarađuju na kolektivnoj primeni svojih ovlašćenja.

Zajednica će u potpunosti nadgledati oblasti privrednog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizacije i ruralnog uređenja.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović navodi za RSE da je za formiranje Asocijacije srpskih opština potrebna odluka svake opštine, ali pre toga, četiri opštine na severu moraju imati svoj statut:

“Mi imamo rok u narednih 30 dana. Kako je to rađeno dosad, odluke su se donosile uvek zadnjeg dana. Taj 30. dan pada oko 12. marta. Tako da ima vremena još oko toga, oko sazivanja skupština, usvajanja statuta, donošenja odluka. Pa tek posle toga videćemo dalje šta će biti”, kazala je ona.

Ministar lokalne samouprave, Slobodan Petrović, navodi da je proces formiranja Asocijacije srpskih opština dug i da nije povezan sa poslednjim izbornim procesom, i za sad ne može se predvideti kada će se to desiti:

Slobodan Petrović
Slobodan Petrović
“Ja ne bih da spekulišem oko termina i vremena jer je to nezahvalno. Mi smo aktivno učestvovali i učestvujemo u svim tim procesima koje će da to olakšaju. Mi smo kao ministarstvo uradili sav deo naših obaveza koje smo imali. Suština je upravo u tome da to treba da bude nešto što će biti od interesa za ljude koji žive tu. To je suštinsko pitanje”, kazao je Petrović, dodajući da će osnivanje Asocijacije biti po zakonima Kosova.

Zvaničnici u Beogradu su u nekoliko navrata rekli da će asocijacija ili zajednica predstavljati vrstu političkog entiteta, što je kosovski premijer Hashim Thaci odbio, navodeći da će njen statut, oblik, organizacija i funkcija biti u potpunosti u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova, kao i sa Briselskim sporazumom.

Savetnik kosovskog premijera Bekim Çollaku izjavio je za RSE da je pitanje formiranja asocijacije pitanje procedura o čemu premijeri nemaju razloga da razgovaraju.

“To ne izbacuje iz mogućnosti da Beograd ili srpski premijer na sledećem sastanku u Briselu govori o tome. Ali, oko njenog formiranja, o tome nema razloga da se pregovara. Ovo nije kao, na primer, Sporazum o policiji ili pravosuđu. Ovo je mnogo niži nivo. Naše ministarstvo je pripremilo Nacrt statuta koji će se harmonizovati sa gradonačelnicima tih opština i potom usvojiti. Ali, nije to nivo koji se predstavlja da jeste. Premijer se ne bave tim procedurama”, kazao je Çollaku.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG