Dostupni linkovi

Šesta godišnjica nezavisnosti Kosova: Budućnost puna izazova


Kosovo u ponedeljak obeležava šestu godišnjicu proglašenja nezavisnosti. Njenu nezavisnost priznalo je 106 država. U medjuvremenu, Kosovo je postalo član Svetske banke i Medjunarodnog monetarnog fonda.

Predsednica Republike Kosova, Atifete Jahjaga, je na centralnoj manifestaciji na trgu Majke Tereze u Prištini rekla da ovaj dan, koji ujedinjuje sve građane Kosova, označava nepovratnu istoriju države Kosova.

„Na ovu šestu godišnjicu želimo dokazati da svi mi realizujemo ideale generacija, da radimo na očuvanju vrednosti koje su one odredile za jedno ravnopravno društvo, za gradjane koji zajedno žive za bolju budućnost“, kazala je Jahjaga.

Okupljenima na manifestaciji se obratila i američka ambasadorka, Tracey Ann Jacobson, na albanskom jeziku.

„Čast mi je da vam u ime Vlade i američkog naroda čestitam šestu godišnjicu nezavisnosti“, kazala je Jacobson.

Ona je navela da postignuti sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije predstavlja najveći korak napravljen prošle godine.

„Ovim dijalogom, rukovodstvo Kosova je krenulo putem koji će poboljšati život gradjana i koji će voditi ka cilju, a to su evropske integracije“, kazala je Jacobson.

FOTOGALERIJA: Parada Bezbednosnih snaga Kosova

Pre parade, održana je i svečana sednica Skupštine Kosova, kojoj, medjutim, nisu prisustvovali predstavnici srpske zajednice.

Predsednik ove institucije, Jakup Krasniqi, kazao da će 17. februar 2008. zauvek ostati u upisan u istoriji Kosova kao „kruna vekovnih napora našeg naroda za slobodu, nezavisnost, demokratiju i ljudsko dostojanstvo“. On je kazao da je pred Kosovom budućnost puna izazova, ali da je ona bezbedna.

„Imamo potrebu da učimo od dobrih, ali i loših primera ostalih. Imamo potrebu da naučimo prošlost, kako se istorija ne bi ponovila, ni kao farsa, ni kao tragedija. Trebamo da održimo želju osnivača nezavisnosti Kosova za slobodom i prosperitetom naroda kojeg predstavljamo“, kazao je Krasniqi.

Kosovski premijer, Hashim Thaci, kazao je da 15 godina slobode i šest nezavisnosti, nije puno za istoriju jednog naroda, ali, dosta toga je postignuto.

„U rekordnom roku smo od nule izgradili državne institucije, bezbednosne i pravosudne organe, i dipomatske službe. Osetljivim procesom dijaloga uz posredovanje EU i uz podršku SAD postigli smo prvi istorijski sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ovim sporazumom uspeli smo da osiguramo poštovanje državnog suvereniteta, ustavnog poretka i zakona na celoj teritoriji Republike Kosova. Kao rezultat, rasformirali smo paralelne strukture, otpočeli smo proces integracije u legalne institucije i održali prve, lokalne, demokratske izbore na celoj teritoriji. Time smo priveli kraju anarhiju, uspostavljajući red i zakon“, kazao je Thaci.

Tokom centralne manifestacije u centru Prištine, gde se okupio veliki broj gradjana, održana je parada Bezbednosnih snaga Kosova, koje će, po rečima premijera, u bliskoj budućnosti dobiti nov naziv - Oružane snage Kosova.

Drugačiji pogled na nezavisnost sa severa Kosova

Dok kosovski političari kažu da Kosovo predstavlja uspešnu priču, analitičari smatraju da je imidž Kosova oštećen, naročito korupcijom i organizovanim kriminalom.
Ministar spoljnih poslova, Enver Hoxhaj, za RSE kaže da je Kosovo zahvaljujući unutrašnjim reformama konsolidovalo svoju međunarodnu poziciju, ne samo s brojem priznanja i članstvom u međunarodnim organizacijama, već i uspostavljanjem diplomatske službe u svetu.

“Imidž Kosova šest godina kasnije je znatno poboljšan, a dokaz toga je pozicija naše države u svetu. Kosovo je predstavljeno preko svojih institucija ali i preko građana koji nas individualno ili kolektivno čine sve više ponosnim zbog njihovih dostignuća”, kazao je Hoxhaj.

Suprotno mišljenje, međutim, ima kosovski analitičar i publicista, Halil Matoshi.
“Objektivno gledano, slika Kosova je poprilično oštećena, naročito zbog velike korupcije i organizovanog kriminala. Ipak smatram da nezavisnost i afirmacija Kosova jačaju.“

Kosovski zvaničnici se ponose što je Kosovo član SB i MMF-a, i što je proces Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u toku.

Inače, bitna razlika na ovoj godišnjici Kosova jesu dešavanja na severu zemlje, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, a koje se godinama protivilo kosovskoj nezavisnosti.
Održavanje lokalnih izbora u tom delu je uoči godišnjice dovelo do formiranja novih opštinskih vlasti. Za kosovske zvaničnike, ovo je veliko dostignuće koje je proizašlo iz sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

Predstavnici sprske zajednice u tom delu, međutim, i dalje drugačije gledaju na situaciju, šest godine od proglašenja nezavisnosti.

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Ksenija Božović iz Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda - Oliver Ivanović“, u izjavi za RSE kaže da je situacija na severu zemlje još teža nego što je bila pre proglašenja nezavisnosti, te da je narod koji tamo živi, strašno uznemiren.

„Stanje je gore, nikakvog poboljšanja nema, nikakve vladavine prava nema. Srbi još uvek nemaju svoja prava. Na svim poljima su im ta prava ugrožena, bezbednost takodje. I ekonomska situacija stanovništva i velika nezaposlenost i nikakvi projekti realizovani na severu. Prvi osnovni razlog je bezbednost i sloboda kretanja. Ni to nemaju. Tako da, apsolutno ni u kojoj sferi nema poboljšanja. Ja nemam na šta da kažem da je nešto krenulo da bude bolje. Velika nezaposlenost, mnogo mladih na ulici, ekonomski razvoj slab. Baš ništa“, kazala je ona.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG