Dostupni linkovi

Šest jednostavnih načina da pojačate svoj WiFi signal


Technology - Components for the phoneblok

Doba smartphonea mnoge je inspirisalo da kupe i instaliraju WiFi rutere pomoću kojih crpe cjelokupni kapacitet uređaja.

Naravno, bez njega nema interneta ukoliko ne koristite 3G konekciju, a ruter vam vjerovatno stoji u ćošku sobe ili doma. Vjerovatno ste svjesni da upravo zbog te pozicije signal rutera neće biti jednak kroz prostorije.

To je naravno prva greška koju ćete morati ispraviti kako bi iz svoga rutera mogli dobiti najbolju moguću konekciju. Postaviti Ruter na sredini doma nije konvencionalno, ali je svakako isplativo ukoliko imate potrebu da internetu pristupate iz svih prostorija podjednako kvalitetno. Uz malo više kablova i utrošenog vremena u njihovom raspoređivanju ubrzo ćete uživati bez "gubitka crtica".

Druga stvar kojom ćete se zabaviti jeste uklanjanje svih metalnih objekata u blizini rutera. Metalni objekti remete širenje elektromagnetnih talasa, zato je blizina kuhinje nešto što želite izbjeći.

Treći i možda najočigledniji problem su zidovi, ali sa naglaskom na one načinjene od betona. Ipak, zid od cigle također uspješno remeti signal pa je rješenje lokacije rutera skoro uvijek izbjegavanje uglova soba.

Mikrovalna pećnica je veliki neprijatelj rutera, pogotovo ukoliko je upaljena. Ako vam se učinilo da signal opada za vrijeme grijanja sendviča, zasigurno ste upravu. Mikrovalna i ruter rade na sličnoj frekvenciji i držite ih na pristojnoj udaljenosti.

Ukoliko živite u stanu ili kući sa više nivoa ili spratova preporučljivo je postaviti ruter na što višu tačku jer se signali šire u svim smjerovima, a ne samo vodoravno.

S time u vezi, antenu na ruteru postavite vertikalno ukoliko vas zanima jača horizontalna jačina signala, a ukoliko želite jačinu "u visinu" onda antenu ili antene postavite horizontalno.

XS
SM
MD
LG