Dostupni linkovi

Sessions u Zagrebu: Partnerstvo donosi plodove


Jeff Sessions i Davor Božinović, Zagreb.

U Hrvatskoj boravi glavni državni odvjetnik (državni tužitelj) Sjedinjenih Država Jeff Sessions. Osim razgovora sa hrvatskim partnerima o jačanju suradnje ministarstava, tužiteljstava i policija dviju zemalja, on je sudjelovao na radionici o borbi protiv transgraničnog organiziranog kriminala na kojoj je uz Sjedinjene Države i Hrvatsku sudjelovalo i šest država iz regije Jugoistoka Europe.

"Pametni kriminalci koriste granice da se iza njih sakriju, a mi to ne smijemo dopustiti", poručio je glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa Sjedinjenih Država Jeff Sessions drugog dana svoje posjete Hrvatskoj, nakon što je sudjelovao na radionici "Transnacionalni organizirani kriminal" u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Država), na kojoj su uz Sjedinjene Države i Hrvatsku sudjelovali državni odvjetnici i šefovi policija Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

"Institucije za borbu protiv kriminala već decenijama imaju blisku suradnju i partnerstvo, i ponosan sam što mogu reći da se to partnerstvo danas nastavilo i samo postaje snažnije, kakvo i treba biti", kazao je Sessions.

"Sjedinjene Države investiraju u to partnerstvo i raspoređuju svoje eksperte i drugo osoblje tamo gdje mogu pomoći u naporima naših partnera. Američki State Department financirao je slanje istražitelja Ministarstva pravosuđa u američka veleposlanstva u nekoliko država regije – četvero u Albaniju, po jedan u BiH, Hrvatsku, Kosovo i Makedoniju i dvoje u Srbiju. State Department nam je svojim sredstvima također omogućio i slanje izuzetno iskusnih policijskih savjetnika – po četvero u Albaniju i Kosovo, po dvoje u BiH i Srbiju i po jednog u Makedoniju i Crnu Goru. Ovo partnerstvo donosi plodove", istakao je Sessions.

On je podsjetio da je samo u 2017. godini kao rezultat zajedničkih treninga provedenih u Hrvatskoj izvedeno u regiji 14 istraga protiv organiziranog kriminala koje su rezultirale sa 118 uhićenja, ovog ožujka Hrvatska je u zajedničkoj akciji sa DEA zaplijenila 180 kila kokaina, zajednička operacija srpskih i makedonskih odjela za narkotike uvježbanih od američkih eksperata i uz potporu američke policijsko-obavještajne Agencijom za suzbijanje narkobiznisa (DEA) zatvorila je najveći laboratorij za proizvodnju sintetičkih droga na jugoistoku Europe pri čemu je konfiscirano preko 125 kila sintetičkih droga u vrijednosti od 2,5 milijuna eura.

Kosovski policijski istražitelji koje su obučili američki eksperti zajedno sa albanskim, makedonskim i srpskim kolegama u zajedničkoj operaciji uhitili su oko stotinu osoba i zaplijenili 258 kilograma narkotika.

Američko Ministarstvo pravosuđa je blisko surađivalo sa istražiteljima na Kosovu i u Srbiji u jednoj od najvećih akcija protiv cyber kriminala u kojoj je uhićeno 13 osoba.

"To su značajni uspjesi od kojih svi imamo koristi", zaključio je Jeff Sessions, naglašavajući kako je najbliža suradnja bila upravo sa Hrvatskom.

"Ali još je mnogo posla pred nama. Terorizam, šverc narkotika i ljudi, organizirani kriminal i korupcija i dalje su ozbiljna prijetnja, ali mi ćemo se s njima suočiti zajedno, a susreti koje smo imali posljednjih dana omogućili su da unaprijedimo našu suradnju, ojačamo naše partnerstvo i spremni smo u budućnosti postići još veće uspjehe", dodao je glavni državni odvjetnik SAD-a.

On je odnose dviju država ocijenio snažnim i u jačanju i podsjetio da je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović – pozivajući ga u siječnju da posjeti Hrvatsku – kao cilj postavio da suradnja dviju država u borbi protiv kriminala dostigne razinu na kojoj je izvrsna obrambena suradnja, a ova posjeta je, kaže, taj cilj približila stvarnosti.

Ministar Božinović zadovoljan je susretom sa Sessionsom.

"I danas je potvrđeno da je Hrvatska ključni partner i saveznik Sjedinjenih Država u ovom dijelu Europe", kazao je Božinović.

Davor Božinović je prenio da Sjedinjene Države podupiru ulazak Hrvatske u schengenski prostor i da se ostvaruje konstantan napredak u hrvatskim naporima da se ukine američke vize za hrvatske građane. U tom kontekstu spomenuo je suradnju hrvatskih i američkih institucija u borbi protiv kriminala, sa posebnim naglaskom na razmjenu informacija, a pogotovo nakon što Hrvatska počne primjenjivati PNR direktivu Europske unije o sumnjivim osobama i premetima u međunarodnom zračnom prometu.

"Razmjena informacija je ono na čemu ćemo već sada i ubuduće staviti naglasak. To je važno u svim područjima policijskog rada, ali je važno i kao jedan od elemenata koji se ocjenjuje kada govorimo o programu izuzeća od viza", kazao je ministar Božinović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG