Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki državni tužitelj Sessions u Hrvatskoj


Jeff Sessions

Američki ministar pravosuđa i glavni državni odvjetnik Jeff Sessions počinje trodnevni službeni posjet Hrvatskoj. On je prvi američki državni odvjetnik koji posjećuje Hrvatsku.

Sessions će u Zagrebu razgovarati o bilateralnoj i međunarodnoj suradnji u pravosuđu i borbi protiv kriminala te o načinima jačanja suradnje između Sjedinjenih Država i Hrvatske u borbi protiv kriminala.

Tijekom boravka u Hrvatskoj primit će ga predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković.

Sessions će održati i sastanke s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andrejom Metelko-Zgombić.

Zajedno s državnim odvjetnicima i ravnateljima policije iz šest zemalja regije (Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije) Sessions će u četvrtak na Policijskoj akademiji u Zagrebu sudjelovati na regionalnoj konferenciji "Transnacionalni organizirani kriminal" u organizaciji ICITAP-a (International Criminal Investigative Training Assistance Program Ministarstva pravosuđa SAD-a).

Sastanak će biti posvećen temama od zajedničkog interesa, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova, s posebnim naglaskom na bilateralnoj i regionalnoj sigurnosnoj suradnji te nastavku ciljane obuke za policijske službenike, tužitelje i predstavnike financijskih i drugih institucija u okviru programa Partnerstvo za obrazovanje (Partnership for Education) s ciljem jačanja operativne suradnje u borbi protiv najsloženijih oblika kriminaliteta.

Cilj ovog okupljanja je, kako javljaju mediji, da se intenzivira suradnja u ovom dijelu Europe, koja je i dosad bila zadovoljavajuća.

Prema istom izvoru, Sessions će zasigurno željeti čuti s kojim se oblicima organiziranog kriminala susreće policija zemalja u regiji i može li se intenzivirati suradnja i s američkim službama zaduženim za borbu protiv kriminala.

Bit će riječi i o američkoj tehničkoj pomoći kako bi se države jugoistoka Europe lakše suprotstavile organiziranom kriminalu koji ne poznaje granice, a koristi sve sofisticiranije metode komuniciranja i djelovanja.

Zahvaljujući suradnji policija država jugoistoka prekinuti su mnogi lanci šverca drogom i ljudima, ali su pritisci organiziranih skupina iz godine u godinu sve veći, opasniji i agresivniji.

Posjet američkog državnog odvjetnika Hrvatskoj dogovoren je tijekom trodnevnog boravka ministra unutarnjih poslova Božinovića u Sjedinjenim Državama u siječnju, kada su razgovarali o potrebi jače suradnji i na području borbe protiv organiziranog kriminala, ali i terorizma.

Kako je tada izvijestio Božinović, "glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa je na čelu i policijskih snaga, Federalnog istražnog biroa (FBI), Središnje obavještajne agencije (CIA), agencija s kojima hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova surađuje. Glavni zaključak je da suradnja koju imamo treba ići dalje i, kako je kazao gospodin Sessions, moramo je još podići na višu razinu".

Sa Sessionsom je tada dogovoreno jačanje suradnje dviju zemalja u području vladavine prava, istragama i procesuiranju počinitelja kaznenih djela te jačanje pravosudne suradnje između Hrvatske i SAD-a.

Razgovaralo se i o uključenju Hrvatske u Program izuzeća od viza, pri čemu je istaknuto da jačanje suradnje, koja je tijekom posjeta dogovorena s FBI-em i američkom policijsko-obavještajnom Agencijom za suzbijanje narkobiznisa (DEA), predstavlja važan doprinos u ostvarenju tog cilja. Za SAD je u tom smislu od posebne važnosti i razmjena informacija, posebno o putnicima u zračnom prijevozu, kažu u MUP-u.

"Raspravljeno je i pitanje migracija te važnost zaštite granice, kao i nacionalnih interesa, posebno imajući u vidu da su migracije globalni fenomen s kojim će se i Europa i SAD dugoročno suočavati", kazala je tada nakon sastanka državna tajnica u MUP-u Terezija Gras.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG