Dostupni linkovi

Server: Dobro je što predstavnik Srbije ide na Kosovo


Danijel Server iz Centra za transatlantske studije na brifingu o Kosovu, Vašingtonu, 29. novembar 2007.
Danijel Server iz Centra za transatlantske studije na brifingu o Kosovu, Vašingtonu, 29. novembar 2007.
Šef srpskog pregovaračkog tima, Borko Stefanović, u četvrtak boravi na Kosovu kako bi se sastao sa predstavnicima domaćih institucija a u sklopu dijaloga koji se odvija između Prištine i Beograda.

Poseta Stefanovića Kosovu je prva zvanična poseta, a on je potvrdio da će posetiti različite delove Kosova, kako bi se sastao i sa srpskim predstavnicima.

O efektima ove posete za RSE govori Daniel Server, ekspert za Balkan sa Džons Hopkins univerziteta u Vašingtonu.

RFE: Kakav je značaj poste Borka Stefanovića Kosovu?

Server: Ja sam "pristrasan" i moja pristrasnost je u tome da sam za što više dijaloga, što više uzajamne razmene stavova. U tom smislu smatram da je dobro što predstavnik Srbije ide na Kosovo da se sretne sa svojim kosovsko-albanskim sagovornicima i vidi funkcionisanje kosovske vlade na delu. Mislim, dakle, da je to dobar potez i da će on tokom te posete svojim očima videti šta se dole dešava. Dakle, podržavam taj korak. Ja sam se čak zalagao, i to odavno, da Tadić ode u posetu Kosovu. Mislim da bi to zaista bila dobra ideja. Ono što je po meni važno jeste da Srbija razume da Kosovo ima vladu koja funkcioniše, da ta cinjenica nije nestala i da neće nestati.

RFE: Da li ste čuli nedavnu izjavu gospodina Borislava Stefanovića da se Srbija neće protiviti eventualnim rezgovorima o podeli Kosova?

Server: Da. Sasvim sigurno u Beogradu postoje oni koji smatraju da bi podela bila najbolje rešenje. Ne znam šta o tome da kažem. Za razliku od američkih zvaničnika koji ne vole ni da čuju reč “podela”, ja nemam ništa protiv da se ona pominje, ali sam siguran da bi podela bila užasna ideja. Iz dva razloga. Prvi je da ne bi bilo podele Kosova bez podele koja bi zadesila i Srbiju jer šta god bi Srbija dobila na severu Kosova, Albanci bi isto to zahtevali u Preševskoj dolini. Analogija je jasna i neumoljiva, ne bi je bilo moguće izbeći i ne verujem da bi to Srbija prihvatila. Drugo, i kad bi to nekim čudom prihvatila, morala bi da obezbedi garanciju da takav scenario ne bi imao negativne posledice, domino-efekat na Bosnu i Makedoniju. A smatram da ni Srbija ni Kosovo ne bi mogli dati bilo kakvu garanciju te vrste, koja bi jamčila za teritorijalni integritet Makedonije i Bosne i Hercegovine. Dakle, mislim da je to loša ideja koja se nikad neće realizovati. Lično nisam protiv toga da se o toj ideji razgovara ako se to bude htelo, ali smatram da bi ona zbog onoga čime je bremenita zamrla čim bi se otvorila.

Kompletan intervju sa Danijelom Serverom možete čuti u našem regionalnom programu u nedelju (15.05) od 18 časova.
XS
SM
MD
LG