Dostupni linkovi

EU priznaje digitalni zeleni sertifikat Srbije


Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Tatjana Matić, Beograd, 30. juni 2021.
Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Tatjana Matić, Beograd, 30. juni 2021.

Digitalni zeleni sertifikati Srbije, kompatibilni sa Evropskom unijom (EU), od utorka, 16. novembra, priznaje EU, a biće dostupni na državnom sajtu eUprava, izjavila je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Tatjana Matić, prenose Večernje novosti.

Odlukom Evropske komisije od 15. novembra digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran je sa digitalnim kovid sertifikatom EU.

Uz COVID sertifikate Srbije, Evropska komisija je odobrila i takve potvrde Moldavije, Gruzije i Novog Zelanda.

Komisija je saopštila i da su Srbija, Moldavija, Gruzija i Novi Zeland prihvatili COVID sertifikate EU, što znači da će građani Unije moći da ih koriste prilikom ulaska u te četiri zemlje.


Sistemu digitalnih kovid sertifikata EU do sada su se pridružile 22 zemlje koje nisu članice Unije, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju.

"Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani digitalni zeleni sertifikat moći da preuzmu preko mobilnog telefona, a od 22. novembra na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU", rekla je Matić za Večernje novosti.

Kako je navela, sa tim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Istakla je i da priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU i dodala da se u Mađarsku trenutno može ući bez potvrde o vakcinaciji, dok su za neke zemlje potrebne vakcine koje su ili priznate od Svetske zdravstvene organizacije ili od Evropske agencije za lekove.


Odluka Evropske komisije o priznavanju Covid sertifikata iz Srbije ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju, a koje ne, tako da državljani Srbije koji ga poseduju ne ostvaruju automatski pravo ulaska u EU, navodi EU info mreža.

Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju konkretne uslove propisane od države članice EU u koju žele da uđu.

Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv korona virusa, a koje su mnogi u Srbiji primili, pošto Evropska agencija za lekove još nije odobrila njihovu upotrebu.


U Srbiji su dostupne vakcine četiri proizvođača: američko-nemačka Fajzer/Biontek, ruska Sputnjik V, kineska Sinofarm i britanska Astra Zeneka.

Početkom novembra stiglo je i 200.000 vakcina američke kompanije Moderna, u vidu donacije koju je za Srbiju izdvojila Poljska.

U Srbiji je od 17. avgusta moguća vakcinacija trećom, takozvanom buster, dozom vakcine, za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

XS
SM
MD
LG