Dostupni linkovi

Obezvređeni napori za protivljenje nezavisnosti


Kosovska Mitrovica, protesti srpskih studenata zbog nezavisnosti Kosova
Kosovska Mitrovica, protesti srpskih studenata zbog nezavisnosti Kosova

Lideri kosovskih Srba smatraju da su napadi na strane ambasade koji su se desili u četvrtak u Beogradu naneli štetu naporima Srba da na demokratski način pokažu da se neće pomiriti sa proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Lideri Srba sa Kosova ocenjuju da je iz Srbije poslata loša poruka u svet. Predsednik Srpskog nacionalnog veća, Dragan Velić, izjavio je za naš radio kako je napor da se pokaže protivljenje odluci o nezavisnosti Kosova obezvredjen.

“Vandalizam koji je pokazan na ulicama Beograda obezvredio je onoliku energiju kojom je srpski narod pokazao da se nikada neće pomiriti sa činjenicom bespravnog oduzimanja Kosova. Tako da duboko žalimo za ono što se desilo i igurno da to nije dobra poruka.”

Nasilje koje je izbilo sinoć u Beogradu je poznata slika iz prošlosti, koja vraća Srbiju u nove sukobe sa svetom, izjavio je danas premijer Kosova Hašim Tači. Reagujući na nemire koji su se u četvrtak uveče desili na ulicama Beograda, Tači je kazao:

“Nasilje u Beogradu nije samo reakcija na proglašenje nezavisnosti Kosova već reakcija prema čitavom demokratskom svetu. Smatram da srpskom narodu nisu potrebni novi sukobi sa civilizovanim svetom. Tako da sva odgovornost leži na onima koji su to organizovali.”.

Osim u Beogradu nasilja je bilo i pre nekoliko dana na severu Kosovu. Više hiljada srpskih demonstranata 19. februara je protestujući protiv proglašenja nezavisnosti Kosova, zapalilo carinske punktove i nekoliko vozila UNMIK-a. Posle ovih incidenata postavlja se pitanje koliko je moguće da se nemiri iz Srbije preliju na srpske sredine na Kosovu. Čelnici institucija pružaju uveravanja da će bezbednost na Kosovu biti garantovana. U tom pogledu kosovski premijer je istakao da će NATO, UNMIK i kosovska policija izvršavati svoju nadležnost na celoj teritoriji Kosova te da neće biti prelivanja nasilja.

“Za nas nema podele na sever ili jug Kosova. Teritorijalni integritet Kosova je garantovan, zaštićen i nedeljiv. U nastavku procesa medjunarodna zajednica će imati savetodavnu ulogu, a vlada Kosova će izvršavati svoje obaveze”, kazao je Tači.

Lideri Srba se nadaju da nasilje neće eskalirati i u srpskim sredinama na Kosovu, u kojima se planira svakodnevno organizovanje protesta. Velić ističe da su organizatori odgovorni za tok protesta ali je i svestan da je masu teško kontrolisati. Velić se nada da će svi predstojeći protesti u sredinama na Kosovu proteći mirno i dostojanstveno.

“Demonstracija će sigurno biti jer prosto to nezadovoljstvo se širi ali sigurno ne očekujem da ono bude pokazano vandalskim činovima i razbijanjem nego sigurno će se dešavati da to budu mirne demonstarcije i protesti, performansi, kako bismo celom svetu pokazali da se nikad nećemo složiti sa ovakvim bespravnim oduzimanjem naše teritorije.”

Zvaničnici kažu da neće dozvoliti pogoršanje stanja, te upozoravaju na nove provokacije do kojih može doći na graničnim prelazima s Srbijom. I specijalni izaslanik Evropske unije za Kosovo Piter Feit, je reagujući na poslednja dešavanja pozvao stanovnike Kosova da veruju domaćim i medjunarodnim institucijama, a kosovske Srbe da se integrišu.

“Gradjani treba da veruju Vladi i medjunarodnoj zajednici, posebno UN i NATO-u, te njihovim naporima da osiguraju teritorijalni integritet Kosova”, kazao je Feit.

Feit je istakao da će misija EU biti rasporedjena na ceoj teritoriji Kosova, uključujući sever, i pored toga što su tamošnji Srbi najavili da to neće dozvoliti.
XS
SM
MD
LG