Dostupni linkovi

Sledi li otkazivanje muzičkih događaja?


Pobeda Marije Šerifović na takmičenju za pesmu Evrovizije u martu 2007. dovela je Evrovizuju u Srbiju ove godine.
Pobeda Marije Šerifović na takmičenju za pesmu Evrovizije u martu 2007. dovela je Evrovizuju u Srbiju ove godine.

Negativni efekti dramatičnih slika nasilja na ulicama Beograda, koje su pratile zbivanja u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova, pored političke, sve više se mogu videti i u polju kulture i zabave.

Naprimer, islandska pevačica Bjork, zbog svog zalaganja za nezavisno Kosovo, ove godine neće doci na festival EXIT, održavanje Pesme Evrovizije u Beogradu bilo je dovedeno u pitanje, a neki bendovi iz regiona, upravo iz bezbednosnih razloga, neće gostovati u Beogradu.

Ekscentrična islandska pevačica Bjork ipak neće nastupati na ovogodišnjem EXIT-u. Po nezvaničnim informacijama, dogovori sa menadžmentom pevačice Bjork već su bili u završnoj fazi, ali je zbog njenog nastupa u Japanu ta mogućnost definitivno otpala.

Naime, Bjork, koja je u tokijskoj dvorani "Nipon Budokan" nastupila pred oko 14.000 ljudi, bis je počela pesmom "Declare independence", posvećenom Farskim ostrvima. Ta grupa ostrva u severnom Atlantiku vodi se kao automomna regija Kraljevine Danske, ali je tradicionalno vezana upravo za domovinu pevačice, Island.

Mediji navode da je pevačica tada skandirala: "Kosovo, Kosovo", na šta je publika reagovala burnim ovacijama. Medutim, njeni agenti kao razlog otkazivanja koncerta u Novom Sadu naveli su nestabilnu situaciju u Srbiji, zbog koje ne bi mogli da joj garantuju bezbednost na koncertu, objavio je sajt IcelandReview.com, pozivajući se na islandske medije. "Možda je neko iz Srbije bio na mom koncertu u Tokiju i onda nazvao nekog kući i ispričao šta se dogodilo. Otuda je moj nastup u Novom Sadu otkazan", izjavila je Bjork na tom sajtu. Međutim, jedan od predstavnika EXIT tima Rajko Božić za RSE kaže da nastup Bjork uopšte nije bio u planu za ovogodišnji festival:

"Mi Bjork nismo nikada najavili. Sve informacije, koje se tiču festivala, je moguće pronaći na našem sajtu – dolaze oni izvođači koji su najavljeni na exitfest.org."

Na pitanje da li je zbog trenutnog političkog ambijenta u zemlji neko od izvođača otkazao svoj dolazak na EXIT, Božić kaže:

"Niko do sada nije otkazao."

Zbog nemira na beogradskim ulicama i održavanje Pesme Evrovizije ozbiljno je dovedeno u pitanje. Međutim, predstavnici RTS-a i EBU (Evropska radiodifuzna unija) demantovali su te informacije. Aleksandar Radoš, PR menadžer Evrovizije, za RSE kaže da će ovaj muzički događaj zasigurno biti održan u Beogradu i da će bezbednost učesnika i posetilaca biti na najvišem nivou:

"Evrovizija će se održati u Beogradu po planiranom programu - 20. i 22. dve polufinalne večeri i finalno veče 24. maja. Sve delegacije su obaveštene o tome i niko ne vidi razlog zašto bi došlo do nekog odlaganja Eurosonga, sa čime su se složili i članovi referentne grupe."

Ali, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević-Šešić kaže za RSE da će slike nasilja, viđene na beogradskim ulicama, ali i celokupan politički ambijent imati svoje negativne posledice na sve muzičke događaje, posebno one koje već sada imaju međunarodni karakter:

"Mislim da će se odraziti u negativnom svetlu, prvenstveno zbog toga što potencijalna publika sigurno neće doći u onom broju u kojem bi inače došla na festival kakav je Evrovizija, a vrlo verovatno i na festival kakav je EXIT. Dakle, posebno će te manifestacije, koje su namenjene mladima i gde su roditelji još uvek ti koji odlučuju da li će dati novac deci da idu u neku drugu zemlju, biti pod velikim znakom pitanja jer će se ljudi živo sećati scena sa beogradskih ulica i mnogih drugih gradova. Verovatno mnogima neće biti prijatno da tu pošalju svoju decu, a verovatno i mnogi mladi sami neće želeti da dođu u sredinu u kojoj ima toliko ksenofobije. Dakle, sve ovo šalje najširoj javnosti izuzetno negativnu sliku."

Ipak, veoma napeta politička situacija u Srbiji uticala je na i odluku organizatora da koncert hrvatskog benda "Hladno pivo" otkažu. Ovaj bend trebalo je da 29. februara održi koncert u beogradskoj Hali sportova. Predstavnica za štampu promoterske kuće "Long play" Milja Vuković o razlozima otkazivanja ovog koncerta za RSE kaže:

"Mi smo u dogovoru sa grupom "Hladno pivo" odlučili da otkažemo ovaj koncert, pre svega zato što koncertna agencija, a u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo cela priča ne bi više bila muzička i koncertna nego bi bila politička - sa nekim političkim kontekstom sa kojim nismo bili sigurni da bismo se složili i da li bi publika želela da bude deo toga. Nadamo se da će u Srbiji biti što pre moguće normalno se svim baviti kulturnim aktivnostima."

Iako je ovo tek nekoliko slučajeva, posledice po organizatore ovakvih događaja, ali i po ukupnu sliku Srbije kao sigurne zemlje, mogle bi u budućnosti biti daleko ozbiljnije, kaže Milena Dragićević-Šešić:

"Ukoliko se hitno ne promeni državna politika, ukoliko Vlada ne izađe sa vrlo jasnim stavom i MUP vrlo hitno ne izađe sa jasnom oznakom krivaca i kaznom za one koji su činili nasilje na ulicama Beograda i drugih srpskih gradova, bojim se da će posledice biti dugoročne."

XS
SM
MD
LG