Dostupni linkovi

SAD: Identifikacija žrtava traje i 20 godina poslije terorističkog napada


Dim se vidi nakon što su avioni udarili u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, 11. septembar 2001.
Dim se vidi nakon što su avioni udarili u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, 11. septembar 2001.

Posmrtni ostaci dvije osobe koje su poginule u terorističkom napadu 11. septembra na Svjetski trgovinski centar u New Yorku su identifikovane ove sedmice.

Zvaničnici navode da nastavljaju težak i mučan zadatak vraćanja žrtava njihovim porodicama.

Saopćenje dolazi nekoliko dana prije 20. godišnjice napada u kojem je poginulo skoro 3.000 osoba kada su se oteti komercijalni avioni zabili u dva tornja u New Yorku, te paralelno s tim jedan udario u Pentagon, a četvrti avion se srušio na livadi u Pennsylvaniji.

"Bez obzira na to koliko vremena prođe od 11. septembra 2001. nikada nećemo zaboraviti i obavezujemo se da ćemo upotrijebiti sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo bili sigurni da se svi koje smo izgubili mogu biti vraćeni porodicama", rekla je dr. Barbara Sampson, koja vodi tim ljekara koji ispituju ostatke u New Yorku.

Tehničari u ordinaciji godinama rade na tome da hiljade dijelova tijela iz ruševina Trgovačkog centra uporede sa poznatim žrtvama, ali u mnogim slučajevima nisu uspjeli izvući upotrebljiv DNK.

Identifikacije objavljene u utorak bile su prve od oktobra 2019. Jedan set posmrtnih ostataka povezan je s Dorothy Morgan iz Hempsteada u New Yorku. Morgan radila je kao brokerka kompanije Marsh & McLennan.

Zvaničnici su također identifikovali posmrtne ostatke pronađene 2001., 2002. i 2006. a porodica je tražila da se ime ne objavljuje.

Od nastradalih u napadima na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra, zvaničnici su rekli da nisu identifikovali posmrtne ostatke 1.106 osoba, ako su uopće pronađeni.

Mark Desire, menadžer tima za DNK identifikaciju žrtava iz Svjetskog trgovinskog centra, rekao je tokom virtuelne konferencije za novinare u srijedu da se nada da će nedavni napredak u ekstrakciji i sekvenciranju DNK rezultirati sa još identifikacija.

Neki od ostataka možda nikada neće biti identifikovani, rekao je on.

"Postoje neke osobe koje su pronađene a čije DNK profile nikada nismo uspjeli generirati", rekao je Desire. "To što možete fizički držati uzorak u ruci ili ga vidjeti ispred sebe, ne znači da je DNK netaknuta."

Inače, za nekoliko dana se navršava 20 godina od kada su teroristi srušili otete putničke avione u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji. Skoro tri hiljade osoba je poginulo, uključujući više od 2.600 osoba koje su poginule u Svjetskom trgovačkom centru, 125 u Pentagonu i 265 u četiri srušena aviona.

Odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa Al Qaeda, a Washington je tada talibanskom lideru Muli Omaru dao ultimatum da preda lidera Osamu bin Ladena i demontira kampove za obuku militanata ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Omar je to odbio, a koalicija predvođena SAD-om započela je invaziju na Afganistan u oktobru.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG