Dostupni linkovi

Biden naredio deklasifikaciju pojedinih dokumenata o napadima 11. septembra


Pogled na memorijal 9/11 na mjestu gdje su se nalazile kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra srušene u terorističkim napadima 11. septembra 2001.
Pogled na memorijal 9/11 na mjestu gdje su se nalazile kule bliznakinje Svjetskog trgovinskog centra srušene u terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Američki predsjednik Joe Biden naredio je u petak analizu moguće deklasifikacije dokumenata istrage koju je sproveo Federalni biro za istrage o napadima na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. godine.

“Kada sam se kandidovao za predsjednika, dao sam obećanje da ću osigurati transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata o terorističkim napadima 11. septembra 2001. na Ameriku”, rekao je Biden u izjavi. “Kako se približavamo dvadesetoj godišnjici tog tragičnog dana, ispunjavam to obećanje.”

Biden je rekao da je Ministarstvu pravosuđa kao i drugim agencijama naređeno da “nadziru pregled dokumenata o uklanjanju tajnosti” koje se odnosi na istragu FBI-ja. Naredba zahtjeva od državnog odvjetnika Merricka Garlanda da u narednih šest mjeseci objavi dokumente sa kojih je skinuta oznaka tajnosti.

Poodice žrtava terorističkog napada 11. septembra zatražili su dan ranije od Ministarstva pravosuđa da istraže njihove sumnje da je FBI lagao ili uništio dokaze koji povezuju Saudijsku Arabiju sa otmičarima.

U zahtjevu upućenom generalnom inspektoru Ministarstva pravosuđa Michaelu Horowitzu navodi se da su “okolnosti učinile vjerovatnim da je jedan ili više zvaničnika FBI-ja namjerno počinio nedolično ponašanje sa namjerom da uništi ili zataji dokaze kako bi se izbjeglo njihovo otkrivanje.”

Petnaest od 19 otmičara bili su porijeklom iz Saudijske Arabije. Komisija američke vlade nije našla dokaze da je Al Kaida finansirana direktno od strane Saudijske Arabije.

Odluka o objavljivanju dokumenata za koje se misli da bi mogli rasvijetliti veze saudijske vlade i napadača donesena je pošto je grupa koja predstavlja više od 1.600 ljudi direktno pogođenih napadima, pozvala Bidena da ne učestvuje u komemoracijama povodom 20. godišnjice napada, osim ako ne ispuni obećanje da će biti pregledana dokumenta za objavljivanje, pisao je ranije New York Times.

Sljedeće sedmice bit će obilježeno 20 godina od kada su teroristi srušili otete putničke avione u New Yorku, Washingtonu i Pennsylvaniji. Skoro tri hiljade osoba je poginulo, uključujući više od 2.600 osoba koje su poginule u Svjetskom trgovačkom centru, 125 u Pentagonu i 265 u četiri srušena aviona.

“Moje srce je i dalje uz porodice koje pate zbog 9/11, i moja će administracija nastaviti sa poštovanjem da sarađuje sa članovima ove zajednice”, navodi se u saopštenju američkog predsjednika. “Pozdravljam njihove glasove dok ucrtavamo put naprijed.”

Izvor: Reuters, New York Times
XS
SM
MD
LG