Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senator Kardin: Snažna podrška Crnoj Gori, Rusija da poštuje pravila


Senator Ben Kardin

Milena Đurđić, Glas Amerike

Američki senator Ben Kardin, vodeći član Senatskog spoljnopolitčkog odbora iz Demokratske stranke, veruje da će Alijansa biti snažna i jedinstvena i u svetlu nedavne odluke Britanije da napusti Evropsku uniju, posebno imajuću u vidu izazove s kojima se suočava u Evropi. U intervjuu za Glas Amerike, Kardin je pozdravio proširenje Alijanse na Crnu Goru, navodeći da bi Senat ove godine mogao da razmatra protokol o njenom pristupanju NATO-u, koji je predsednik Barak Obama nedavno uputio Senatu na ratifikaciju.

Crna Gora je uradila ono što se od nje očekivalo - razvila demokratske instutucije i profesionalizovala vojsku i njene kapacitete, smatra senator Ben Kardin, vodeći demokratski član Senatskog spoljnopolitičkog odbora koji treba da razmotri Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, pre njegove ratifikacije pred punim sastavom Senata.

Uzbuđeni smo zbog proširenja NATO-a na 29 članica. Veoma je verovatno da ćemo pravovremeno da dobijemo informacije i da bismo mogli da razmotrimo protokol o pristupanju Crne Gore ove godine. Znamo da proces ratifikacije traje dugo, s obzirom na to da protokol treba da ratifikuje 28 članica, uz crnogorsku vladu, ali se nadamo da možemo da postignemo napredak po tom pitanju ove godine. Reč je o veoma pozitivnom koraku i mnogi, uključujući i mene, podržavaju usvajanje protokola. Videćete veliku podršku u američkom Kongresu", rekao je Kardin.

Ratifikacija protokola, kako ističe Kardin, ima podršku i demokrata i republikanaca. Prije tog koraka se međutim mora ispoštovati određena procedura, podseća demokratski senator.

Biće održan pretres Senatskog spoljnopolitičkog odbora, postoji materijal koji treba da razmotrimo, tako da niko ne može da predvidi kako će proces da se odvija. Ali, u ovom trenutku, sve je pozitivno, postoji izuzetan kontakt crnogorskih zvaničnika sa američkim Senatom. Tako da očekujemo da se taj proces odvija bez problema, ali treba sačekati da vidimo kako će situacija da se razvija", navodi on.

Ciljeve Sjedinjenih Država i njenih partnera u NATO-u dele mnoge zemlje u regionu, s kojima se može sarađivati na mnogo načina, u interesu zajedničke bezbednosti, ocjenjuje Kardin. U komenatru na pojačani pritisak Rusije na balkanske zemlje, a posebno Srbiju, američki zvaničnik izdvaja, po njegovom mišljenju, pozitivnu ulogu Beograda.

Podržavamo angažovanje lidera Srbije u pogledu mnogih bezbednosnih pitanja u regionu. Partnerstvo za mir Srbije sa NATO-om je veoma pozitivno. Želimo da narod u Srbiji uradi ono što misli da je najbolje, kada je reč o njihovim savezima. Ako su zainteresovani za pribiližavanje NATO-u, to bi trebalo da bude njihova odluka. U svakom slučaju, želimo da osiguramo blisku saradnju sa Srbijom u pogledu regionalnih bezbednosnih pitanja", podvukao je Kardin.

Sve agresivnija pozicija Rusije je među glavnim izazovima s kojima se Vašington i Brisel suočavaju u Evropi, dodatnoj opterećenoj nedavnom odlukom Britanije da napusti Evropsku uniju. Senator Kardin vjeruje da je transatlantsko partnerstvo Sjedinjenih Država sa unijom i NATO-im i dalje snažno, uprkos bregzitu.

Bregzit je realnost s kojom moramo da se suočimo, dok su potrebe uvek iste. U Evropi, suočavamo se sa izazovima kada je reč o Rusiji, kao i o terorizmu na jugu. Moramo da budemo pametniji i da rešimo obe pretnje, što ćemo da uradimo kroz NATO, sa svim partnerima, i uveren sam da ćemo da imamo snažnu, jedinstvenu Alijansu", istakao je Kardin.

Cilj je, naglašava Kardin, da se osigura da Rusija poštuje međunarodne obaveze i pravila.

"To ćemo da iskažemo kroz snažno prisustvo NATO-a. Nesumnjivo je da imamo obavezu da zaštitimo bezbednost naših članica", zaključio je Kardin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG