Dostupni linkovi

Crna Gora počinje pristupne pregovore sa NATO-om


NATO štab, Brisel, 2.decembar 2015 .
NATO štab, Brisel, 2.decembar 2015 .

Crna Gora u ponedjeljek počinje pristupne pregovore sa NATO-om i spremna je za taj proces, izjavila je u intervjuu za Televiziju Crne Gore ministarica odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Pregovori će trajati najvjerovatnije do aprila, a važan dio procesa je to što svih 28 članica Alijanse moraju ratifikovati sporazum o pristupanju, što bi moglo biti završeno najkasnije u prvoj polovini iduće godine.

Mnistarica odbrane je precizirala da tim, koji je otputovao u Brisel, čine predstavnici resora odbrane i vanjskih poslova i evropskih integracija, Agencije za nacionalnu bezbjednost, Direkcije za zaštitu tajnih podataka, kao i Misije Crne Gore pri Alijansi.

S druge strane stola biće tim NATO-a, predvođen zamjenikom generalnog sekretara za pitanja odbrane.

"U suštini se sadržaj ne razlikuje mnogo od onoga što smo radili kroz map proces, to je donekle modifikovana priča, ali to je i dalje priča ista. Govorimo o vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, o stepenu podrške javnog mnjenja, o vojno odbrambenim kriterijumima, o tome šta smo učinili u misijama, o toku modernizacije, govorimo o resursima države posebno kada su posrijedi finansije za ispunjavanje obaveza", navela je Đurišić.

Ona kaže da se pregovori ne razlikuju puno od dosadašnjeg toga integracija.

"Nema puno razlike u odnosu na MAP (Akcioni plan za članstvo) proces, to je samo donekle modifikovana priča, ali i dalje postoje ustavne oblasti koje će biti tretirane na razgovorima. To su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala, kao i podršci javnog mnjenja", dodala je ona.

Riječ o fazi pristupnih pregovora za koju očekuje da traje do aprila. Nakon predstavljanja plana kako i kojim aktivnostima će u narednom periodu biti nastavljene ključne reforme, prema riječima Pejanović Đurišić, na stolu će biti tzv. pristupni protokol, koji potpisuju Crna Gora i 28 članica Alijanse.

XS
SM
MD
LG