Dostupni linkovi

Senat SAD-a usvojio prvi zakon o kontroli oružja u posljednjih nekoliko decenija


Sa protesta protiv nasilja oružjem u Washingtonu, SAD, 11. juni 2022.
Sa protesta protiv nasilja oružjem u Washingtonu, SAD, 11. juni 2022.

Američki Senat usvojio je zakon o kontroli oružja - najznačajniji zakon o vatrenom oružju u skoro 30 godina.

Petnaest republikanaca pridružilo se demokratama u gornjem domu Kongresa kako bi odobrili zakon sa 65 glasova za i 33 protiv.

Hitno mijenjanje zakonodavstva u ovoj oblasti dolazi nakon masovne pucnjave prošlog mjeseca u supermarketu u Buffalu u New Yorku i osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu, u kojoj je zajedno poginula 31 osoba.

Zakon će sada morati da prođe i u Predstavničkom domu prije nego što ga predsjednik Joe Biden može potpisati kao zakon.

Ovo bi se moglo dogoditi u roku od nekoliko dana, ocjenjuje BBC.

Iako značajni, predlozi nisu u potpunosti oni na koje su insistirali demokrate i aktivisti.

Reforme uključuju strožije provjere kupaca mlađih od 21 godine i 15 milijardi dolara iz federalnog finansiranja programa mentalnog zdravlja i poboljšanja sigurnosti u školama.

Takođe se poziva na finansiranje kako bi se države podstakle da implementiraju zakone o uklanjanju vatrenog oružja od ljudi koji se smatraju prijetnjom.

Prijedlogom zakona se predlaže i blokiranje prodaje oružja onima koji su osuđeni za zlostavljanje nevjenčanih partnera.

Značajan je i zbog toga jer su prvi put u decenijama predložene reforme dobile ovakav nivo podrške i od demokrata i od republikanaca. Historijski gledano, Republikanska stranka je blokirala napore da se ojača američki zakon o oružju.

Republikanski senator John Cornyn iz Teksasa, koji je zajedno vodio pregovore s demokratskim senatorom Chrisom Murphyjem iz Connecticuta, rekao je na sjednici da će zakon učini Amerikance sigurnijim.

"Ne vjerujem da ništa ne činimo suočeni s onim što smo vidjeli u Uvaldeu i onim što smo vidjeli u drugim zajednicama", rekao je Cornyn.

"Ne činiti ništa je odricanje od naše odgovornosti kao predstavnika američkog naroda ovdje u Senatu Sjedinjenih Država."

Lider demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je: "Ovo nije lijek za sve načine na koje nasilje oružjem utiče na našu naciju, već je davno zakašnjeli korak u pravom smjeru".

XS
SM
MD
LG