Dostupni linkovi

Selmo Cikotić novi ministar sigurnosti BiH


Selmo Cikotić
Selmo Cikotić

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH.

Njega je za ovu poziciju predložila Stranka demokratske akcije (SDA), nakon što je početkom juna ove godine dotadašnji ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku.

Za imenovanje Cikotića glasalo je 18 zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, protiv je bilo 13 te dvoje suzdržanih.

„Postoji opšta i entitetska većina, konstatujem da je Predstavnički dom potvrdio Selmu Cikotića za ministra sigurnosti BiH“, rekao je nakon glasanja predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović.

Na početku sjednice, zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da kao predlagač povuče ovaj prijedlog sa dnevnog reda jer, kako je rekao, kazneni postupak protiv Selme Cikotića za ratni zločin na području Bugojna, koji je obustavljen 2018. godine, još nije do kraja riješen.

„Ja imam informaciju da je tužitelj koji je preuzeo taj predmet poslao obavijesti ljudima iz tog predmeta, da se mogu žaliti nakon dvije godine i da za to imaju rok od osam dana. To znači da kazneni postupak nije obustavljen. Koliko sam vidio vi to nemate u informacijama i potvrdama koje su vam dostavljene, zbog toga vas pozivam da povučete tu tačku dnevnog reda, a ovo što ja govorim možete provjeriti u Tužiteljstvu BiH“, rekao je Lovrinović.

Nakon što je Lovrinović pozvao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da se izjasni po ovom pitanju, Tegeltija je potvrdio da su sve provjere s imenovanjem Cikotića već izvršene i potvrđene od strane Tužilaštva i Državne agencije za istrage i zaštitu.

„Ja ne mogu postupiti drugačije nego što neka od zvaničnih institucija kaže po pitanju imenovanja“, rekao je Tegeltija.

Tokom rasprave o imenovanju Cikotića govorio je i zastupnik SDA Adil Osmanović. On kaže da dokument o obustavi istrage, koji je u četvrtak, 23. jula, Lovrinović podijelio zastupnicima na sjednici, „najbolje govori da nema nikakve greške, niti bilo kakvih povreda prava prema bilo kome u Bugojnu“.

Osmanović je rekao da je imenovanje Cikotića neophodno jer se on mora hitno pozabaviti rješavanjem migrantske krize, ali i drugih nagomilanih problema.

U raspravu su se uključili i zastupnici opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), koji su potvrdili da oni i kolege opozicionih stranaka koje dolaze iz entiteta Republika Srpska neće podržati imenovanje Selme Cikotića, ali i bilo koga u Vijeću ministara BiH.

Selmo Cikotić: NATO ne želi da uvozi probleme

Cikotić je prisustvovao sjednici Predstavničkog doma i nakon imenovanja je dao svečanu izjavu.

Novi ministar u Vijeću ministara BiH rođen je 1964. godine u Beranama (Crna Gora), a od 2006. do 2010. godine bio je ministar odbrane BiH. Radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG