Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije Srbije i Mađarske potpisali sporazum o graničnoj kontroli


Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto (levo) na sastanku 4. jula sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem (desno).

Šefovi diplomatije Srbije i Mađarske Nikola Selaković i Peter Sijarto potpisali su 4. jula u Subotici, na severu Srbije, sporazum kojim se reguliše granična kontrola u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju između dve zemlje.

Selaković je posle ceremonije rekao da će sporazum doprineti smanjenju gužvi na graničnim prelazima, kao i da je značajan iz perspektive izgradnje brze pruge koja će povezati Beograd i Budimpeštu.

Selaković je dodao da je sa mađarskim kolegom razgovarao i o unapređenju ekonomske saradnje, nastavku angažovanja na infrastrukturnim projektima, regionalnoj saradnji i globalnim pitanjima.

Kako je dodao, prošle 2021. godine je zabeležena trgovinska razmena između Srbije i Mađarske od oko 2,3 milijarde evra, a ove godine u prvih pet meseci razmena je dostigla oko 1,8 milijardi evra.

To je, kako je objasnio, posledica povećane cene energenata, ali i dosadašnjih ozbiljnih investicija Mađarske u Srbiju.

"Mađarska je zauzela četvrto mesto kao naš najvažniji trgovinski partner", naveo je Selaković.

Sijarto je rekao da je najveći zajednički poduhvat modernizacija železničke pruge.

"U Mađarskoj će početi radovi od 1. avgusta, što znači da ćemo morati da otvorimo novi granični prelaz za železnički saobraćaj", rekao je Sijarto.

Trasa pruge, koja je planirana da vodi do Budimpešte, deo je kineskog strateškog projekta "Pojas i put".

Projekat izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, procenjen na dve milijarde dolara, započet je još 2014. godine u Beogradu.

Prema rečima Sijarta, danas polovina gasa koji Mađarska dobija dolazi iz Srbije i to je još jedan od odličnih rezultata saradnje.

Mađarska, inače, dobija 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Bugarske i Srbije u okviru svog dugoročnog ugovora sa Rusijom, a još jednu milijardu kubnih metara gasa preko gasovoda iz Austrije.

Srbija će takođe, na osnovu potpisanog sporazuma u junu između "Srbijagasa" i mađarske kompanije "MVM CEEnergy" moći da uskladišti gas u Mađarskoj tokom zime.

XS
SM
MD
LG