Dostupni linkovi

Zahtev Kosova za članstvo u SE politička zloupotreba, navodi Selaković


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je 20. maja 2022. da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i pokušaj je da se ova organizacija zloupotrebi. Fotografija: 23. jul 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je 20. maja 2022. da zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i pokušaj je da se ova organizacija zloupotrebi. Fotografija: 23. jul 2021.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, obraćajući se na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope (SE), rekao je 20. maja da zahtev Kosova za članstvo u ovoj organizaciji predstavlja politički cilj, a ne vrednosno opredeljenje i pokušaj da se ova organizacija zloupotrebi, prenosi RTS.

Selaković je rekao da bi razmatranje zahteva Kosova za članstvo u organizaciji, koji je pravno nedopustiv, dovelo u pitanje njen kredibilitet.

"Naglasiću da je ovakav potez Prištine za nas apsolutno neprihvatljiv, a na grubo kršenje našeg teritorijalnog integriteta bićemo prinuđeni da snažno odgovorimo svim raspoloživim diplomatskim sredstvima", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije "koji je u skladu sa Rezolucijom Saveta Bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom Saveta Evrope".

On je dodao i da ovaj potez Kosova još jedan jasan pokazatelj da "nema nameru da do bilo kakvog rešenja dolazi putem dijaloga, već se po ko zna koji put odlučila za unilateralni pristup".

Kosovo, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje, je 12. maja apliciralo za članstvo u Savetu Evrope.

Zvaničnici u Srbiji osudili su i ranije ovaj potez bivše pokrajine i najavili da će Srbija nastaviti da radi na kampanji povlačenja priznanja Kosova kod drugih država.

U Beogradu je 13. maja održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon koje je ministar spoljnih poslova Selaković rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću predao diplomatske note četiri države koje su povukle priznanje Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika (Gervalla) Grvala je 13. maja poručila da zvanična Priština nema informacije da su četiri države povukle priznanje nezavisnosti.

Ona je ranije ocenila da Srbija nema razloga da se protivi članstvu Kosova u Savetu Evrope jer je to, prema njenim rečima, pozitivan korak za sve građane Kosova, uključujući i predstavnike srpske zajednice na Kosovu.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija. Osim što nije članica Evropske unije, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj. Osnovana je 1949. godine.

Savet Evrope štiti slobodu govora i medija, kao i ravnopravan položaj manjinskih zajednica u državama članicama te organizacije. Takođe, Savet Evrope vodi kampanju oko zaštite dece, protivi se govoru mržnje, a zalaže se za prava Roma. Državama članicama pomaže u borbi protiv korupcije i terorizma, kao i u sprovođenju reformi iz oblasti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG