Dostupni linkovi

Vulin: Ako Kosovo uđe u Savet Evrope, Srbija treba da proglasi političku neutralnost


Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, 5. novembar 2021.

Ako Priština postane član Saveta Evrope (SE), Srbija treba da proglasi i političku neutralnost kao što je proglasila i vojnu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin 12. maja komentarišući zahtev Kosova za prijem u članstvo Saveta Evrope.

On je rekao kako će glasanje članica Evropske unije (EU) po zahtevu Prištine pokazati šta zaista misle o Srbiji.

"Ne moramo da čekamo još dvadeset godina da bismo znali da li EU želi Srbiju u svom članstvu, biće dovoljno da glasaju ili ne glasaju protiv prijema teritorije u organizaciju koju čine države", navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Kosovo je 12. maja apliciralo za članstvo u Savetu Evrope, potvrdio je šef kabineta ministarke spoljnih poslova Kosova Šar Jakupi (Shar Jakupi).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za 13. maj.

On je 12. maja izjavio kako je ovim potezom Priština “brutalno pogazila i pregazila” Vašingtonski sporazum.

Ministar policije je rekao kako je samo zahtev Prištine za člansto u Savet Evrope kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova potpisan je 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump). Taj sporazum je bio oročen na godinu dana. Stejt department je ohrabrio Kosovo i Srbiju da nastave sa moratorijumom na pitanja priznavanja koja komplikuju napredak u tehničkim oblastima.

"Priština će ili biti kažnjena i zaustavljena, ili će se pokazati da je protiv Srbije dozvoljena svaka laž i da za Srbe nema ni prava ni pravde", poručio je Vulin.

Istakao je kako smo "do sada naučili da potpis Evropske unije vredi koliko i Briselski sporazum, ali sada je prilika da vidimo koliko vredi i reč Sjedinjenih Američkih Država".

Aplikaciju Kosova za članstvo u Savet Evrope najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu konačnu reč daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Svaka zemlja članica Saveta Evrope mora da prihvati principe vladavine prava i jednako sprovođenje osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Kosovo je nezavisnost od Srbije proglasilo 2008. godine, ali još uvek nije uspelo da se učlani u nekoliko važnih međunarodnih organizacija.

Osim što nije članica EU, Kosovo nije članica ni Svetske trgovinske organizacije, Međunarodne kriminalističke policijske organizacije (INTERPOL) i drugih.

Srbija sve vreme aktivno vodi kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i blokira njegovo članstvo u Međunarodne organizacije. Glavni saveznik Srbije u tom njenom nastojanju je Rusija.

Ipak, Kosovo je uspelo da postane član nekim međunarodnih organizacija kao što je Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, Olimpijski komitet, Evropska fudbalska federacija i Svetska fudbalska federacija.

XS
SM
MD
LG