Dostupni linkovi

Selaković: Ne znam za slovenački dokument o podeli BiH


Nikola Selaković; Beograd (30. mart)
Nikola Selaković; Beograd (30. mart)

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je 14. aprila da zvanično ne zna za dokument o kojem se spekuliše da ga je premijer Slovenije Janez Janša poslao Briselu, a u kojem je predložen miran razlaz Bosne i Hercegovine.

Selaković je za TV Pink naveo da je o tome pročitao u medijima, ali da na zvaničnom nivou o tome nema informaciju.

Podsetio je da Srbija sa Slovenijom ima dobre i kvalitetne odnose, dobru ekonomsku saradnju, i da uvek o svemu razgovaraju.

Slovenački premijer Janez Janša se u više navrata oglasio putem Twittera o ovom dokumentu, ali nije precizno potvrdio, niti negirao tvrdnje o njegovom postojanju.

Ljajić: Neformalni predlog o razrešenju krize je poziv na nove sukobe

Navodni neformalni predlog slovenačkog premijera Janeza Janše da je za krizu na Zapadnom Balkanu najbolje rešenje da se završi proces disolucije Jugoslavije, nije ništa drugo nego poziv na nove sukobe i vraćanje u devedesete godine, iz kojih Janša izgleda nikada nije izašao, ocenio je za novinsku agenciju BETA 14. aprila, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

EU nema informacije o non-paperu i odbacuje rasprave o izmenama granica

Iz kabineta predsednika Evropskog saveta novinarima je 13. aprila rečeno da "ne mogu potvrditi da su primili takav papir".

Peter Stano, portparol Evropske unije za spoljnu politiku, novinarima je istog dana izjavio da su briselski zvaničnici obavešteni o pisanju medija, ali da "nije poznato da postoji takav papir".

"Definitivno nismo dobili, niti videli, niti smo upoznati oko tog papira. Stoga, nećemo komentarisati pretpostavljenu temu sadržaja ovog dokumenta", izjavio je Stano.

Međutim, predstavnici za štampu u sedištu EU suodbacili ideju da se uopšte može raspravljati o promeni granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Kada su u pitanju granice, stav EU je jasan: nema šta da se menja", podvukao je Peter Stano.

Portali u Bosni i Hercegovini su 12. aprila objavili vest o postojanju takozvanog non-papera koji je, navodno, slovenački premijer Janez Janša nedavno predao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel).

U tom navodnom non-paperu se spominje prekrajanje granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja entiteta Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.

Na priču o navodnom non-paperu slovenačke vlade reagovala je i evroparlamentarka Tanja Fajon, tražeći od Janše da objasni suštinu navodnog dokumenta.

"I mene su ovih dana preplavili pozivi i mnogobrojne zabrinute poruke iz BiH koje upozoravaju da premijer Janša pokušava da dovrši plan Milošević-Tuđman za formiranje Velike Srbije i Hrvatske predlogom za mirni raspad BiH. Takvo neodgovorno ponašanje moglo bi dovesti do novog rata na Balkanu", poručila je Fajon na Twitteru.

Slovenija preuzima predsedavanje EU 1. jula 2021. godine.

XS
SM
MD
LG