Dostupni linkovi

Selaković: Srbija žali zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini


Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, Srbija, 2021.

"Srbija izražava najiskrenije žaljenje zbog izbijanja krize i sukoba u Ukrajini i smatra pogrešnim narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake države", poručio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

On je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji, Emanuelom Žofreom (Emanuele Giaufret), i ambasadorima država članica EU akreditovanim u zemlji, istakao da Srbija jasno poziva na poštovanje principa međunarodnog prava, te da je to osnova srpske spoljne politike, saopštilo je Ministarstvo spoljne politike.

Šef srpske diplomatije je upoznao ambasadore sa Zaključkom Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je Vlada Srbije usvojila 27. februara povodom situacije u Ukrajini.

Selaković je podvukao da Srbija daje punu podršku pregovorima dve strane i svim kredibilnim međunarodnim naporima za iznalaženje mirnog i političkog rešenja krize u Ukrajini.

Zvaničan stav Srbije, donet na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, je da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i da smatra pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, da poštuje norme međunarodnog prava, ali da za sada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer se "rukovodi svojim vitalnim ekonomskim i političkim interesima".

Predsednik Srbije je nakon toga više puta u medijima isticao da trpi "veliki pritisak" da promeni odluku.

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) oglasili su se 1. marta, povodom čvrstog stava Srbije po pitanju invazije na Ukrajinu.

Oni će putem rezolucije o Ukrajini poručiti Srbiji da će odluka zvaničnog Beograda da ne uvede sankcije Rusiji, uticati na proces pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

"EP snažno žali zbog neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije što šteti njenom procesu pridruživanja EU i ponavlja svoje očekivanje da se kandidati za pridruživanje EU usklade ne samo sa pravnim tekovinama EU već i sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije”, stoji u tekstu rezolucije koja će biti izglasana u utorak 1. marta kasnije popodne.

Radi se o rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu kojom će evropski zastupnici zatražiti od briselskih institucija da odobre Ukrajini status kanidata za punopravno članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG