Dostupni linkovi

I dalje bez seksualne edukacije u školama u Hrvatskoj


Predstavljanje novoosnovoanog Fonda za žene , 29. novembar 2022.
Predstavljanje novoosnovoanog Fonda za žene , 29. novembar 2022.

Nevladina zaklada Solidarna, angažirana na brojnim aktivnostima od obnove potresom pogođenih područja do financiranja aktivnog građanstva pod jednu će kapu staviti sve svoje aktivnosti na zaštiti ženskih prava i promicanju rodne ravnopravnosti.

Novoosnovani Fond za žene će poseban naglasak staviti na reproduktivno zdravlje, gdje je na djelu rodna i socijalna diskriminacija žena, rečeno je na predstavljanju Fonda.

Uz plaćanje odvjetničkih usluga, smještaja nakon bijega od nasilnog partnera ili izlaska iz sigurne kuće i troškova samostalnog života prvih mjeseci kroz fond “#Spasime” , zaklada Solidarna se preko novoosnovanog Fonda za žene planira angažirati u još jednom segmentu zaštite ženskih prava i promicanja rodne ravnopravnosti, najavila je na predstavljanju Fonda predsjednica Uprave Solidarne Sanja Sarnavka.

Institucionalno nasilje nad ženama

"Reproduktivno zdravlje je područje institucionalnog nasilja nad ženama i moramo se time početi ozbiljno baviti", kaže Sarnavka.

A po riječima ginekologinje Jasenke Grujić, koja je pojačanje u vijeću fonda “#Spasime” i Fonda za žene, stanje sa reproduktivnim pravima je - od poboljšanja u pojedinim aspektima poput velikog izbora i dobre dostupnosti kontraceptiva i hitnih kontraceptiva, do katastrofalnog kada se radi o seksualnoj edukaciji u školama.

“Već dugo nisam čula da je nekome zanijekano da dobije hitni kontraceptiv bez dodatnih pitanja. A aspekt brige o reproduktivnom zdravlju kada se radi o sveobuhvatnoj seksualnoj edukaciji u školama je katastrofalan, naime - nema ga", kazala je doktorica Grujić.

I dalje nema popisa "prizivača" savjesti

Ono što je nepromijenjeno jest da u godišnjim izvještajima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i dalje nema podataka koliko je pobačaja obavljeno kirurški, a koliko medikamentozno, što bi bilo važno za nadzor i vođenje zdravstvene politike u tom segmentu, niti popisa "prizivača", odnosno ginekologa i drugih specijalista koji rade u javnom zdravstvu, a koji zbog priziva savjesti iz religijskih razloga odbijaju obavljati pobačaje.

"To je važno i presudno, jer se ne može organizirati posao u ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi ako šef, dakle onaj koji određuje tko će gdje raditi, ne zna koji će mu doktor htjeti ili moći raditi svaki posao", upozorila je doktorica Grujić.

Za besplatni pobačaj i kontracepciju

Mali je pomak nabolje što se nakon punih sedam godina kako se u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh zbog priziva savjesti gotovo svih ginekologa nije mogao obavljati pobačaj na zahtjev, od listopada iznova može tamo obavljati, nakon što je iz Varaždina doveden ginekolog koji nema priziv savjesti.

Doktorica Grujić podsjetila je i da je UN-ov Odbor za uklanjanje svih oblika diskriminacije nad ženama izvještavajući o provedbi UN-ove Deklaracije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena još 2015. godine zatražio da pobačaj na zahtjev i kontracepcija u Hrvatskoj budu besplatni, odnosno da troškove pokriva Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

"Ja to tražim, inzistiram, molim! Kontracepciju bar za adolescentice, kvragu. To uopće nije neozbiljno i nekritično traženje. Radi se u prvom redu o rodnoj diskriminaciji, jer većinu tih usluga iz reproduktivnog zdravlja traže žene. Osim toga, na djelu je i socijalna diskriminacija, jer značajan dio tih usluga ostaje nedostupan mladim ženama, ženama koje se školuju, koje ne rade ili su siromašne", odlučna je doktorica Grujić.

Kako su trošene donacije

Zaklada Solidarna postoji od 2019. godine. Koji su rezultati u zaštiti ženskih prava? "Od 2019., pa do listopada 2022. godine preko fonda "#Spasime" koji pruža potporu žrtvama rodno uvjetovanog nasilja isplaćeno je ukupno 746.646 kuna (100.000 eura) čime smo pomogli 140 žena i 290 djece širom Hrvatske, dakle prosječno jednoj obitelji tjedno", kazala je za Radio Slobodna Europa (RSE) Anja Zulić iz zaklade Solidarna.

"Najviše potpora odlazi za najam stambenog prostora, gdje je fond pokrivao maksimum tri mjeseca najma, i na to je otišlo 39 posto sredstava. Za životne potrebe, dakle za hranu i odjeću ženama i djeci otišlo je 34 posto sredstava, a za troškove odvjetnika 21 posto", dodala je aktivistica Solidarne.

Uključivanjem angažmana oko reproduktivnog zdravlja Fond za žene ostaje i dalje angažiran na dosadašnjim aktivnostima oko zaštite ženskih prava. Maksimalna novčana pomoć je 15.000 kuna, odnosno 2.000 eura od 1. siječnja. Pomoć će biti odobrena u roku od 14 dana, a u urgentnim slučajevima unutar 24 sata.

XS
SM
MD
LG