Dostupni linkovi

Egipat: Počeli pregovori, opozicija nezadovoljna


Antivladini demonstranati u Egiptu na glavnom gradskom trgu u Kairu, 05. februar 2011.
Antivladini demonstranati u Egiptu na glavnom gradskom trgu u Kairu, 05. februar 2011.
Reforme koje predlaže režim Hosnija Mubaraka u cilju prevazilaženja političke krize su neadekvatne, ocenila su u nedelju Muslimanska braća, glavna opoziciona snaga u Egiptu koja je formalno van zakona.

Ideja da se oformi odbor sastavljen od vlasti i opozicije za pripreme ustavnih reformi je "nedovoljna", izjavio je Mohamed Mursi, predstavnik Muslimanske braće na konferenciji za novinare u Kairu.

Učesnici dijaloga između režima i opozicije, uključujući i Muslimanska braća, sastali su u nedelju da formiraju odbor koji će pripremiti amandmane na Ustav u prvoj nedelji marta, rekao je potparol vlade Magdi Radi.

Prema njegovim rečima, učesnici današnjih pregovora dogovorili su se o "mirnoj tranziciji zasnovanoj na Ustavu".

Saopštenje koje je pročitao Radi, sadrži predloge za ukidanje cenzure medija, otvaranje kancelarije koja bi razmatrala žalbe političkih zatvorenika i odbacivanje "svih stranih uticaja na unutrašnja pitanja Egipta".

Novi egipatski potpredsednik Omar Sulejman, 31. januar 2011.
"Saopštenje nije dovoljno",
rekao je Mursi za novinare. "Naši zahtevi su i dalje isti. Ona(vlada) nije odgovorila na većinu zahteva. Dala je samo neke odgovore i to površne", ocenio je drugi predstavnik Muslimanske braće, Esam Al Arijan.

Potsetimo, u Kairu su u toku nedeljnog popodneva počeli pregovori između egipatskih vlasti i glavne opozicione snage Muslimanske braće u okviru nacionalnog dijaloga koji je inicirao egipatski potpredsednik Omar Sulejman, prenela je agencija Mena.

Pored Muslimanske braće, u pregovorima učestvuju članovi liberalne partije Vafd i levičarske partije Tagamu, kao i članovi komiteta formiranog za vreme antivladinog protesta koji se zalaže za odlazak Hosnija Mubaraka s vlasti.

Na sastanku su bili i nezavisni političari i poslovni ljudi.

Vlast odbija "dikstat" iz inostranstva

Egipat odbija "diktat" iz inostranstva, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit posle ponovljenog poziva nekoliko zapadnih zemalja za brzu i
urednu političku tranziciju Rgipta koji se suočava sa izazovom bez presedana.

Abula Geita su pozvale njegove kolege iz SAD i nekoliko evropskih zemalja, kao i iz Kanade i Australije da bi se obavestili o stanju u Egiptu, navodi se u saopštenju predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Hosama Zakija.

Egipatski ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit govori tokom Sudanske mirovne konferencije u Kartumu, 16. oktobar 2008.
"Ministar je rekao svojim sagovornicima da je egipatski narod u celini ne prihvata diktat stranaca" i naglasio "značaj koji strani zvaničnici i dalje pridaju nametanju posebno metoda Egiptu", saopštio je predstavnik.

"Ponavljanje reči kao što je 'hitan prelazni period' odražava nerazumevanje situacije i egipatskog Ustava", rekao je predstavnik, citirajući ministra Geita.

Šef države Hosni Mubarak je suočen sa gotovo dve nedelje protesta pokret bez presedana kojima se zahteva njegov hitan odlazak s dužnosti.

Predsednik SAD Barak Obama je u subotu ukazao na "potrebu za urednu, mirnu tranziciju, od sada", a isto je rekla i Evropska unija.

Po Abulu Geitu, "situacija se poboljšava", psebno jer je dana počeo dijalog "države i narodnih političkih snaga koje traže političke reforme".

Ministar je takođe rekao svojim kolegama da su egipatske vlasti pokušavale "u meri u kojoj je to na terenu moguće, da postepeno vrate mir i ograniče nasilje protiv svih stranaca", dodavši da je Egipat angažovan za "zaštitu dopisnika međunarodnih medija".

Desetine stranih novinara su žrtva nasilja i zastrašivanja tokom izveštavanja o događajima u Egiptu.

Za Baradeja pregovori su "mutni"


Mohamed El Baradei koji se vratio u Egipat da podrži demonstracije protiv predsednika Hosnija Mubaraka, potvrdio je da nije bio pozvan na pregovore i
nazvao ih "mutnim".

Muhammad El-Baradej, 20. april 2009.
"Nisam pozvan da učestvujem u pregovorima, u tom dijalogu, ali ja sam u centru zbivanja", rekao je El Baradej za američku tv mrežu En Bi Si
(NBC).

El Baradej je ocenio da je taj proces "mutan" jer se, po njegovim rečima, na trenutke ne zna ko će s kim razgovarati.

Pord toga je zamerio što su u pregovorima, na strani vlasti, svi predstavnici pripadnici Vojske.

El Baradej ukazuje da dijalog koji će dovesti do reformi zahteva prisustvo više civila.

Njegov predlog tranzicije podrazumeva tri civilna predstavnika u predsedništvu i jednog predstavnika vojske koji bi bio šef predsedništva.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG