Dostupni linkovi

Šefovi diplomatije EU: Ograničenja za izvoz u Egipat


Ministri spoljnih poslova EU odlučili su u sredu da suspenduju dozvole za izvoz bilo koje opreme koja se može koristiti kao sredstvo represije u Egiptu, ali neće se ukidati humanitarna pomoć.

Ministri su uputili poziv vojnim vlastima i pristalicama svrgnutog predsednika Muhameda Morsija da hitno počnu dijalog o povratku mira i demokratije.

"Egipat je ključni partner EU u regionu i veoma smo zabrinuti zbog eskalacije nasilja u toj zemlji", rekla je novinarima visoki predstavnk EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nakon vanrednog ministarskog saveta EU posvećenog egipatskoj krizi.

Eštonova je rekla da su ministri odlučili da preispitaju ekonomsku pomoć Egiptu, osim kada je reč o ranjivim grupama i novcu koji se upućuje za izgradnju civilnog društva.

"Izvoz opreme koja može da se koristi za unutrašnju represiju će biti suspendovan, a zemlje članice će svaka za sebe preispitati ugovore o vojnoj saradnji sa Egiptom", rekla je Eštonova na konferenciji za novinare u Briselu.

Eštonova je u ime EU osudila "prekomerno nasilje" vojnog režima prema demonstrantima koji protestuju zbog smene i hapšenja predsednika Morsija, ali i napade Morsijevih pristalica na manjinske grupe, a posebno na egipatske hrišćane.

Ministri spoljnih poslova nisu se sastajali od 22. jula, kada su zatražili od egipatske vojske da ostane po strani i dozvoli mirnu tranziciju ka civilnoj vlasti posle svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

U međuvremenu, egipatski premijer Hazem Beblavi upozorio je Sjedinjene Države da će smatrati greškom ako SAD suspenduje vojnu pomoć Egiptu koja godišnje iznosi 1,3 milijarde dolara, izjavivši kako će se Kairo snaći i bez nje.

“Ako bi Vašington zamrznuo ili zaustavio svoju pomoć Egiptu to bi bio loš signal i to bi pogodilo vojsku za neko vreme”, kazao je premijer prelazne vlade u razgovoru za američku televiziju ABC News. “No, ne zaboravimo da je Egipat živeo s vojnom pomoći Rusije i da smo to preživeli. Tako nešto ne bi bio kraj sveta i mi možemo živeti u različitim okolnostima”, upozorio je premijer.

Egipat je decenijama saveznik SAD-a koji za Egipat izdvaja godišnje 1,3 milijarde dolara vojne pomoći te još 250 miliona ekonomske pomoći.

Do izjave dolazi istovremeno s kampanjom koju u SAD-u vode neki kongresmeni i nevladine organizacije, a koja se zalaže za to da administracija Baraka Obame obustavi pomoć egipatskim vlastima zbog krvavog obračuna sa demonstrantima i pristalicama svrgnutog predsednika Mohameda Mursija.

Američka vlada je demantovala da je obustavila tu pomoć, no predsednik Obama se sastao sa svojom ekipom kako bi razmotrili posledice nemira i sukoba snaga bezbednosti i demonstranata kojima je za nedelju dana ubijeno 900 ljudi.

Beblavi je kazao da žali zbog tenzija između Kaira i Vašingtona koji je represiju egipatskih snaga bezbednosti nad demonstrantima ocenio vrednom žaljenja. “Ima mnogo nerazumevanja, ali uveren sam da će to proći i da će vreme doneti boljitak za SAD i Egipat”, kazao je premijer istaknuvši da nema straha od građanskog rata te da njegova zemlja ide u dobrom pravcu.

Egipatske vlasti uhapsile još dva istaknuta člana Muslimanskog bratstva - sveštenika i portparola Muslimanskog bratstva, koji je planirao da pobegne u Italiju. Ova hapšenja usledila su dan nakon što je u apartmanu u kom se krio uhapšen glavni lider Muslimanskog bratstva, Mohamed Badi. Badi je, kako prenosi egipatska državna televizija, optužen je za podsticanje na ubistva demonstranata u Kairu krajem juna, a sud u Kairu u sredu će razmotriti zamrzavanje njegove imovine.

Bela kuća je kritikovala hapšenje vođe Muslimanskog bratstva, ocenivši da se ne poštuju kriterijumi za poštovanje ljudskih prava.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG