Dostupni linkovi

Trodnevna žalost u Egiptu, uhapšen vođa Muslimanske braće


Sahrana ubijenih policajaca na Sinaju
Sahrana ubijenih policajaca na Sinaju
U Egiptu je trodnevna žalost zbog 25 policajaca ubijenih na polutoku Sinaju u ponedjeljak. U namjeri da se u potpunosti obračunaju s pristalicama svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, vlasti su uhapsile duhovnog vođu Muslimanskog bratstva Mohameda Badia. Muslimansko bratstvo za novog lidera izabralo je Mahmuta Ezata (69), jednog od Badijevih pomoćnika koji je po profesiji ljekar, a bio je hapšen više puta.

Istodobno, produženje pritvora Muhamedu Morsiju i najave da bi Hosni Mubarak mogao biti pušten na uvjetnu slobodu, pojačale su strahovanja da vojska namjerava Egipat vratiti u stanje prije ustanka 2011.

Badi je uhapšen u stanu u rezidencijalnom dijelu Kaira, u neposrednoj blizini kampa pristalica svrgnutog predsjednika Morsija gdje je je došlo do krvavog obračuna prosvjednika i snaga sigurnosti. Broj mrtvih je, prema službenim izvorima, oko 900 dok Muslimansko bratstvo i dalje ponavlja da je ubijeno dvostruko više ljudi.

Bijela kuća je kritizirala je hapšenje, ocijenivši da se ne poštivaju kriterijumi za uvažavanje ljudskih prava.

Lider Muslimanskog bratstva je uhapšen dan nakon što je ubijen njegov 38-godišnji sin Amar tokom protesta u Kairu. Do sada je uhapšeno oko 200 pripadnika Bratstva.

Hapšenje Badija, koji se tereti za poticanje nasilja, dodatno će podići tenzije u zemlji u kojoj je na snazi izvanredno stanje.

Badi je na velikom protestnom skupu još 5. jula poručivao vosjci da se ponovno uključila u politiku podsjećajući je da je njen posao čuvanje granica, a posao Bratstva je da se vrati svrgnuti predsjednik Morsi na vlast.

Istodobno je protiv svrgnutog egipatskog predsjednika Morsija podignuta nova optužnica zbog "saučesništva u ubojstvu i mučenju" demonstranata koji su prosvjedovali ispred predsjedničke palate krajem 2012. godine, saopštili su sudski izvori u toj zemlji, a najavljeno je i moguće puštanje na slobodu Hosnija Mubaraka do novog suđenja.

Policajci zbog čije je pogibije proglašena trodnevna žalost, ubijeni su na Sinaju i još se ne zna tko točno stoji iza napada. Promatrači ističu da je zemlja trebala žaliti za svim poginulima tokom nedavnih protesta.

Osude zbivanja u Egiptu stižu iz cijelog svijeta, ali u poznatim diplomatskim frazama o zabrinutosti, osudi režima i pozivima na dijalog među sukobljenim stranama.

U srijedu će šefovi diplomacije EU na izvanrednom sastanku raspravljati o Egiptu. Predsjednici Evropskog vijeća i Evropske komisije Herman van Rompey i Jose Manuel Barroso spomenuli su mogućnost da EU preispita svoje odnose sa Kairom ako se nastavi nasilje.

Jedna od opcija je prekid financijske pomoći. EU je krajem 2012. odobrila program pomoć Egiptu od pet milijardi eura za razdoblje od 2012. do 2014.
XS
SM
MD
LG