Dostupni linkovi

Šefica švedske diplomatije poručila da se izbori u BiH moraju održati


Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske (lijevo) i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (desno) na sastanku u Sarajevu, 12.04.2022. godine
Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske (lijevo) i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (desno) na sastanku u Sarajevu, 12.04.2022. godine

Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde poručila je u utorak, 12. aprila da se izbori u Bosni i Hercegovini (BiH) ove godine moraju održati prema postojećem zakonskom okviru, kao i da se hitno osigura njihovo finansiranje. Takođe, izrazila je žaljenje zbog nepostizanja dogovora oko izmjena Izbornog zakona BiH.

Linde je to izjavila tokom susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a ministrice su tokom susreta u Sarajevu, između ostalog, razgovarale o dugogodišnjim odnosima između dvije zemlje.

Istaknuta je značajna podrška Švedske u integracijskim odnosima BiH, kao i činjenica da Švedska podržava proširenje Evropske unije (EU) na regiju zapadnog Balkana.

Turković je naglasila da ekonomska saradnja dvije zemlje nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoji prostor za njeno poboljšanje. Navela je da je u Švedsku iz BiH izvezeno 107 miliona maraka (oko 54 miliona eura) vrijednosti robe, dok je BiH uvezla 119 miliona maraka (oko 59,5 miliona eura).

Ministrica vanjskih poslova Švedske podsjetila je da je Vlada Švedske prošle godine usvojila novu Strategiju razvojne saradnje sa zapadnim Balkanom. Međutim, napomenula je da fokus i dalje ostaje, između ostalog, na razvoju demokratije, ljudskih prava, vladavini zakona, rodnoj ravnopravnosti, te borbi protiv klimatskih promjena.

Istakla je da je u Strategiji dodano i novo područje, a to su mirna i stabilna društva. Zahvaljujući tome, kako je rekla, Švedska će ostati među najvećim donatorima što potvrđuje opredijeljenost te zemlje da podrži BiH na njenom reformskom i putu evropskih integracija.

"Da bi naša podrška bila kvalitetna, potreban je konstruktivan angažman naših partnera koji će raditi u korist građana BiH, zato ću tokom posjete razgovarati s partnerima u BiH", dodala je.

Napomenula je da se sigurnosna situacija u Evropi drastično pogoršala od njene posljednje posjete u oktobru prošle godine.

"Ruska agresija na Ukrajinu ne može se opravdati", kazala je.

Takođe, Linde je pozvala na okončanje političke krize u BiH te predstavnike bh. entiteta Republika Srpska da se vrate u državne institucije.

"Politički lideri ne smiju više podrivati funkcionalnost, suverenitet i teritorijalni integritet ove države, a sada je još i važnije da se ponašaju odgovorno i konstruktivno imajući u vidu situaciju u oblasti stabilnosti i sigurnosti u Evropi", dodala je.

Ministrica vanjskih poslova Švedske prethodno se sastala s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Michelom Murphyjem, ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom, te šefom Delegacije Evropske unije (EU) Johannom Sattlerom.

Plan dvodnevne posjete švedske ministrice predviđa i susrete sa članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima stranaka. Ovo je njena treća posjeta BiH i posljednjih godinu i po dana, što potvrđuje bliske odnose dvije zemlje među institucijama i narodima.

XS
SM
MD
LG