Dostupni linkovi

Predsjedavajuća OSCE-a u Sarajevu: Nastaviti rad na izmjenama izbornog zakona


Članovi Predsjedništva BiH s predsjedavajućom OSCE-a Ann Linde, 4. oktobar, 2021.

Predsjedavajuća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Ann Linde izjavila je u ponedjeljak, u Sarajevu, nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, kako OSCE podržava izgradnju prosperitetne BiH.

Ona je potvrdila spremnost OSCE da ostane prisutan u regiji.

"Važno da politički lideri pronađu izlaz iz trenutne političke krize. Interresorna radna grupa mora nastaviti s radom kako bi napravila pomake na izbornom zakonodavstvu", poručila je Linde.

Linde je rekla da se OSCE zalaže za izbornu reformu u BiH, te da je veoma važno da se lideri uključe u konstruktivan dijalog o donošenju izmjena i dopuna Izbornog zakona.

"Nažalost, politička kriza koja je u toku zaustavila je taj rad, nadam se da će to biti privremeni zastoj i da će se rad nastaviti i dovesti do stvarnih reformi izbornog sistema", poručila je Linde.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je kako samit Evropska unija-Zapadni Balkan smatra neophodnim kako bi BiH i sve zemlje regije dobili čvrste garancije za evropsku budućnost.

"Vjerujem da bez stabilne i sigurne BiH nema stabilnog regiona. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladati sve izazove. Posebno je važno osnaženje Oružanih snaga BiH", kazala je Turković.

Šefica bh. diplomatije poručila je i kako su "sigurnost i stabilnost cijele regije temelji za napredak, reforme i dostizanje evropskog standarda života".

"Nema dileme da je postignut napredak, ali je očito da je pred nama mnogo posla. Zbog toga smatramo da su pitanja sigurnosti, odbrane, kontrole naoružavanja i izgradnje kapaciteta institucija od vitalnog značaja. Ideja da se postavi jasan rok za ulazak država regije u Evropsku uniju može biti ključni podsticaj za reforme, posebno što smo se suočili s izazovima poput pandemije i migrantske krize.

To je dokaz da Evropska unija i Evropa moraju imati u vidu da ova regija pripada Uniji i da može sačuvati sebe kroz čuvanje nas", kazala je Turković.

Predsjedavajuća OSCE-a i Linde susrela se prethodno i s članovima Predsjedništva BiH.

Sastanak s Predsjedništvom BiH
Sastanak s Predsjedništvom BiH

Članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, kako se navodi iz Predsjedništva BiH, su izrazili zahvalnost Švedskoj na podršci BiH u reformskim i integracijskim procesima, kao i procesu proširenja.

Dodaje se da su Komšić I Džaferović "iskazali nadu da će Švedska, kao snažan zagovornik proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i kao zemlja koja podržava Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu ka evropskim integracijama, taj stav ponoviti i na predstojećem samitu EU - Zapadni Balkan, koji se 6. oktobra održava u Sloveniji".

Sastanku je, u ime člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnica Ana Trišić-Babić.

XS
SM
MD
LG