Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora ocjenjena kao 'top reformator'


Učesnici Svjetskog ekonomskog foruma čekaju na početak sastanka - iz arhive
Svjetski ekonomski forum je objavio peti i posljednji pregled u dvogodišnjem nizu, koji procjenjuje napredak postignut u dostizanju ciljeva Lisabonske strategije ekonomskih i strukturnih reformi.

Uz ocjenjivanje rezultata 27 postojećih članica EU, studija mjeri konkurentnost zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Zajedno sa ostalih 11 istočnoevropskih država, koje nijesu članice Evropske unije, obuhvaćena je i Crna Gora, koja je nadmašila sve zemlje Balkana, ali i neke članice EU.

Crna Gora je u istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, registrovana kao "top reformator", odnosno, kao zemlja koja je od 11 istočnoevropskih država, koje nijesu članice Evropske unije najbliža ispunjenju ciljeva Lisabonske strategije ekonomskih i strukturnih reformi, a čak je nadmašila i nekoliko članica Evropske unije.

"Ispunjenje ciljeva Lisabonske strategije, odvija se u više ravni", kaže izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Darko Konjević.

,,Što se tiče samog zakonodavstva, to je jedna ravan koju morate usvojiti. Sa druge strane, bitan je praktični aspekt, odnosno primjena tih zakona. Jer samo usvajanje zakona je u jednom momentu dobro, međutim ocjena se daje i za to kako se ti zakoni primjenjuju u praksi."
Što se tiče samog zakonodavstva, to je jedna ravan koju morate usvojiti. Sa druge strane, bitan je praktični aspekt, odnosno primjena tih zakona. Jer samo usvajanje zakona je u jednom momentu dobro, međutim ocjena se daje i za to kako se ti zakoni primjenjuju u praksi.

Lisabonski pregled je Crnu Goru rangirao bolje od pet najniže rangiranih zemalja članica Evropske unije: Grčke, Poljske, Italije, Rumunije i Bugarske. Hrvatska je drugorangirana.

Od ostalih balkanskih zemalja, najbolje je rangirana Makedonija, na petom mjestu, slijedi Srbija na osmom, Albanija na desetom i Bosna i Hercegovina na jedanaestom mjestu.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma, procjenjuje napredak u postizanju ciljeva Lisabonske strategije ekonomskih i strukturnih reformi, čiji je cilj da Evropska unija postane najkonkurentnija i najdinamičnija autonomija u svijetu.

Ocjene iz drugog ugla

Darko Konjević, Foto: www.cgekonomist.com
Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Darko Konjević je odgovorio na pitanje - zašto je uopšte važan dobar plasman na ovoj rang listi.

,, Važno je i za strane institucije, važno je i za ljude koji vode ekonomsku politiku, da vide koje su dobre tačke, a gdje treba još unapređivati posao. Na primjer, ocjene da inovativnost i razvoj nijesu dovoljno zaastupljeni, pokazuje to da moramo više investirati u obrazovanje i preduzetništvo da bi popravili taj segment. Od tih 11 zemalja Crna Gora je trenutno rangirana kao najbolja, ali ona se takmiči i sa ostalim zemljama i da bi zadržala tu čelnu poziciju ne može da stane sa reformama nego mora da to nastavi i da trči brže nego što trče drugi."

Ovako dobri pokazatelji, koji dolaze spolja, u domaćoj javnosti naročito privlače pažnju, zbog više činilaca uslijed kojih se formirala percepcija o problematičnoj ekonomiji koja se suočava sa velikim teškoćama.

Prošlogodišnji pad bruto domaćeg proizvoda, kriza bankarskog sistema, teška nelikvidnost preduzeća, budžetski deficit, nedavni talas dramatičnih štrajkova, nizak životni standard su činjenice koje niko ne spori, medjutim, dobro rangiranje na listi Svjetskog ekonomskog foruma i postojanje mnoštva problema u domaćoj ekonomiji ne moraju obavezno biti suprotstavljeni. Svjetski ekonomski forum stvari posmatra iz svog ugla.

"Ocjene Svjetskog ekonomskog foruma su samo jedna strana medalje", kaže za RSE profesor podgoričkog Ekonomskog fakulteta Mirjana Kuljak.

,,U medijima rijetko čujemo o onoj drugoj strani medalje, odnosno ocjene stanja stvari iz drugog ugla a to je iz ugla Svjetskog socijalnog foruma. Tako da bi bilo veoma korisno po javnost da pored ovih ocjena iz jednog ekonomskog ugla pogledamo i ocjene iz ugla koji predstavlja taj Forum. To su ljudi koji su nekada imali istaknute uloge u Svjetskoj banci. Radi objektivnosti informisanja to bi trebalo uraditi. Mislim da bi težište u ocjenjivanju stanja trebalo dati ocjenama koje dolaze od predstavnika Svjetskog ekonomskog foruma."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG