Dostupni linkovi

Reakcije na izbor šefa Tužilaštva u Sjevernoj Makedoniji


Ministar pravde Sjeverne Makedonije Nikola Tupančeski, 21.jul 2022.
Ministar pravde Sjeverne Makedonije Nikola Tupančeski, 21.jul 2022.

Mministar pravde Sjeverne Makedonije Nikola Tupančeski izjavio je 9.novembra da je izbor šefa Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju pokazao određene slabosti i da je potrebno pristupiti zakonskim izmenama u smislu strožih kriterijuma i pravila.

Reakcija ministra Tupančevskog dolazi nakon izbora novog šefa Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju Islama Abazija 7. novembra.

Po prvi put je u Severnoj Makedoniji izbor šefa tog Tužilaštva obavljen glasanjem svih tužilaca u zemlji.

Abazi je osvojio 66 glasova, dva više od drugorangiranog tužioca Ermona Nezirija. Ostale kandidatkinje Vilma Ruskovska i Desa Paunovska dobile su 24 glasa.

Novi šef Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju dolazi iz Zajasa, rodnog sela Alija Ahmetija, lidera Demokratske unije za integraciju (DUI), koja je najveća partija iz albanskog bloka i deo je makedonske vlade.

Abazi je na jučerašnjoj konferenciji za novinare tvrdio da nije imao lične kontakte sa Ahmetijem ili drugim predstavnicima DUI. Ali, fotografije Abazija sa članovima DUI pojavile su se u medijima i na društvenim mrežama.

Sa napomenama o kriterijumima za izbor novog šefa Tužilaštva izjasnila se Državna komisija za sprečavanje korupcije. Njena predsednica Biljana Ivanovska je rekla da fotografije ostavljaju prostora da se veruje da je "bilo uticaja" na izbor Abazija.

Lider najveće opozicione partije makedonskog bloka VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski kazao je da je javna tajna da je izbor Abazija partijsko-politički dogovor između vladajućih partija SDSM i DUI.

Time se, prema njegovim rečima, nastavlja partizanstvo institucija koje treba da budu nosioci pravde, tužilaštva i pravosuđa.

Abazi je bio jedini od četiri kandidata za mesto šefa Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, nije komunicirao sa medijima, nije učestvovao u debatama sa kolegama i bio je nepoznat javnosti.

Ranije je bio na čelu Višeg tužilaštva – Gostivar, a tužilačku karijeru je započeo 2012. godine u tužilaštvu u Kičevu.

Rukovodilac Osnovnog javnog tužilaštva za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije bira se svake četiri godine.

XS
SM
MD
LG