Dostupni linkovi

Suspendirana makedonska tužiteljica za organizirani kriminal i korupciju


Vilma Ruskovska
Vilma Ruskovska

Šefica makedonskog Tužiteljstva za organizirani kriminal i korupciju Vilma Ruskovska, dobila je rješenje o suspenziji, potvrdila je ona za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Državni tužitelj Sjeverne Makedonije Ljubomir Jovevski suspendirao je tužiteljicu Ruskovsku 16. augusta.

"Državni tužitelj Republike Sjeverne Makedonije donio je rješenje o udaljavanju sa dužnosti jednog javnog tužitelja dok je u toku krivični postupak pokrenut po podnošenju krivične prijave protiv tog tužitelja", piše u saopćenju državnog Tužiteljstva.

Navodi se da je Jovevski "podnio prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka za utvrđivanje odgovornosti troje javnih tužitelja za koje postoji sumnja da su umišljajno i neopravdano učinili veliku profesionalnu grešku, čime su izvršili tešku disciplinsku povredu Zakona o javnom tužiteljstvu".

Suspenzija Ruskovske je uslijedila nakon što je direktor finansijske policije Arafat Muaremi protiv nje podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsificiranja službene isprave, ali u državnom tužilaštvu kažu da pokretanje disciplinskog postupka nije direktno povezano s tom krivičnom prijavom.

Povod za podnošenje krivične prijave protiv Ruskovske je bio pretres koji je u Upravi finansijske policije izvršilo Tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju i način na koji je proveden.

Prema riječima Muaremija, postupak pretresa je bio nezakonit sa nizom nepravilnosti, zbog čega je podnio žalbe Vijeću javnih tužitelja i Sudskom vijeću.

Vilma Ruskovska ima pravo žalbe na suspenziju.

XS
SM
MD
LG