Dostupni linkovi

Sedma "bomba" makedonske opozicije: Kako vlasti falsifikuju izbore


Nikola Gruevski glasa na izborima u aprilu 2014.
Nikola Gruevski glasa na izborima u aprilu 2014.

U petak na pres konferenciji lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev je objavio više snimljenih telefonskih razgovora o, kako je rekao, kriminalu vlasti u vezi sa izborima. To je sedma takozvane bomba opozicije.

“Izdavanje falsifikovanih ličnih dokumenata ljudima instruisanim da glasaju za VMRO DPMNE, preko kazni od 1.000 evra za firme, taksi-kompanije, najbezobrazniji pritisci na poljoprivrednike, administraciju, nastavnike i najranljiviju kategoriju građana- socijalno ugrožene. Videćete kako zloupotrebljavaju penzionere, kako masovno zloupotrebljavaju institucije, koristeći ih u predizbornom periodu i na dan izbora kao izborne štabove VMRO DPMNE”, naveo je lider Socijaldemokratskog saveza.

Zaev je objavio razgovore, kako je pojasnio, ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, ministra transporta Mileta Janakieskog, a na nekoliko snimaka i premijera Nikole Gruevskog, sa mnogo sagovornika i saradnika iz vladajuće partije VMRO DPMNE i iz državnih institucija, kao i sa urednicima i vlasnicima medija, od kojih se jasno donosi zaključak da su pravili mnogo izbornih neregularnosti.

On je prezentirao i snimke o, kako je rekao, neljudskim pritiscima koji idu do odvratnih pretnji za završavanje cele porodice u jarku. Na kraju pres konferencije Zaev je najavio da će sledeća objava biti narednog utorka.

“Videli ste sa kim imamo posla, deo tima Nikole Gruevskog su postali bogovi. Imamo državu, ili sve je partija? Čuli ste i koji su ljudi koji pomažu Gruevskom i ko su saučesnici u ovim nezakonskim i neustavnim aktivnostima izbornih falsifikata, nameštanja i klasične izborne pljačke”, poručio je Zaev.

Zoran Zaev je dodao da će o izbornom kriminalu biti nekoliko ciklusa, gde će biti objavljene još, kako je rekao, strašnije i nezamislivije stvari od onih koje su objavljene u petak.

Na pretposlednjoj pres konferenciji prošlog ponedeljka bilo je objavljeno 11 telefonskih razgovora o tome kako država troši pare za neproduktivne stvari dok je budžet prazan.

Do sada su bili prezentirani i telefonski razgovori na kojima se čuju dogovaranja oko sudskih kadrova, sudskih i tužilačkih odluka i postupaka, detalji o hapšenju opozicionera Ljubeta Boškoskog, prisluškivanje novinara i mešanje u uređivačke politike medija.

XS
SM
MD
LG