Dostupni linkovi

Makedonija: Opozicija iznela nove dokaze u aferi "Prisluškivanje"


Zoran Zaev na konferenciji za medije 15. februara
Zoran Zaev na konferenciji za medije 15. februara

Lider makedonske opozicione Socijaldemokratske unije Zoran Zaev objavio je u nedelju nove dokaze u slučaju prisluškivanja. On je na konferenciji za novinare objavio pet telefonskih razgovora koji pokazuju uticaj makedosnke vlasti na pravosuđe.

U telefonskom razgovoru čuje se kako direktor Tajne policije Sašo Mijalkov i zamenik premijera Musa Đaferi sklapaju dogovor o izboru predsednika Vrhovnog suda Makedonije.

U partijskom sedistu u kome su iza njega bili svi njegovi bliski saradnici, Zaev je naglasio da su ovi razgovori snimljeni od strane rodbinskog dvojca Nikola GruevskiSašo Mijalkov, premijera i direktora Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje.

Time se pokazuje, dodao je Zaev, kako su ova dvojica, zajedno sa nekolicinom svojih saradnika i sa funkcionerima iz Demokratske unije za integraciju, partije Albanaca u vladi, nameštali sudske i tužilačke odluke, izbore i razrešenja sudija, predsednika sudova, unapređenje sudija koji su poslušni prema vlastima.

“Ovo nedvosmisleno otkriva zasto su zatvori u Makedoniji puni političkih zatvorenika, kako se montiraju sudski procesi protiv neistomišljenika, kako se nameštaju sudske presude protiv novinara koji nisu saradnici sa vlastima i protiv svakog ko nije njihov saradnik”, istakao je Zaev.

Na drugom snimku razgovora između ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i ministra finansija Zorana Stavreskog, evidentan je uticaj vlasti na nekadašnjeg tužioca za organizovani kriminal, a danas javnog tužioca Marka Zvrleskog.

Ovonedeljno saopštenje je poslednje u nizu otkrića koja su potresla Makedoniju, a koje je iznela opozicija.

Podsetimo, Zaev je 9. februara obavestio javnost da ima dokaze o nelegalnom prisluškivanju koje je vršila vlada, te da je time obuhvaćeno najmanje 20.000 ljudi. Prvi objavljeni snimak je bio razgovor novinarke Radio Slobodna Evropa Mirjane Spasovske i lidera Socijaldemokratskog saveza Zorana Zaeva, iz perioda kada još nije bio predsednik opozicione partije, nego samo gradonačelnik opštine Strumica.

Pitanje se odnosilo na takozvane blok dotacije koje je vlada dodeljivala opštinama, a nakon kritika da su u toj dodeli diskriminovane opštine u kojima su gradonačelnici iz redova opozicionih partija.

Predstavnici opozicije tvrde da su snimci do njih dosli zahvaljujući, kako kažu, patriotima koji rade u sluzbama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vlast je 31. januara optužila Zaeva za špijunažu i uhapsila pet osoba u vezi s tim slučajem.

Zaevu je takođe oduzet i pasoš.

XS
SM
MD
LG