Dostupni linkovi

Sedamdeset godina Bitke na Neretvi: Padaj silo i nepravdo


Savez antifašista i boraca Narodnoooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini u subotu je u Jablanici obilježio 70. godišnjicu Bitke na Neretvi.

Nekoliko hiljada antifašista i delegacije iz cijele bivše Jugoslavije došlo je da obilježi godišnjicu najhumanije bitke iz Drugog svjetskog rata. Centralni događaj obilježavanja nazvan je"Padaj silo i nepravdo"..

Bitka na Neretvi, poznata je kao Bitka za ranjenike, a Nijemci su joj dali kodno ime “Fall Weiss” (njemački "Bijeli slučaj").

U bivšoj Jugoslaviji je nazivana i Četvrtom neprijateljskom ofanzivom.

Riječ je o njemačkom strateškom planu o zajedničkom napadu Sila osovine koji je počeo početkom 1943. protiv partizana u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, danas Bosni i Hercegovini.

Ova ofanziva je trajala od januara do aprila 1943. godine.

Procjenjuje se da je više od 150 hiljada vojnika napalo znatno malobrojnije partizanske odrede, uz koje su bili i ranjenici. Uprkos teškim gubicima i taktičkoj pobjedi Sila osovine, partizani su osigurali sigurnost svojoj komandi, bolnici i svim ranjenicima.

Reditelj umjetničko-muzičkog programa u kom su učestvovali brojni ansambli iz cijele BIH bio je istaknuti bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić.

Jablanica, 11.maj 2013.
Jablanica, 11.maj 2013.
U Jablanici su u subotu nastupili i bendovi Zoster (Mostar), Grof Đuraz (Banja Luka), Frenkie (Tuzla), ansambl Bel Canto (Zenica), horovi AKCUS Seljo i Corona (Sarajevo), te bend Anchy and The Moon Dogsuz, koji je partizanske pjesme predstavio u jazz i rock izdanju.

Takođe, konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović, koji potpisuje scenografiju cijelog programa imao je svoj performans.

Ponovo nakon dvadeset godina, u Jablanici je prikazana stalna postavka izložbe Bitke na Neretvi, koja je obnovljena nakon skoro 20 godina, a otvorio ju je Raif Dizdarević.

Prema događajima iz Drugog svjetskog rata snimljen je i film "Bitka na Neretvi" u režiji Veljka Bulajića koji spada u red najgledanijih ratnih filmova u istoriji svjetske kinematografije.

Uz brojne nagrade film je 1969. nominovan za nagradu Oscar među pet najboljih stranih filmova.
XS
SM
MD
LG