Dostupni linkovi

Sedam osoba poginulo u sukobima na Šri Lanki


Nasilje na ulicama Columba 9. maja

Sedam osoba je poginulo, a najmanje 200 je ranjeno u nasilju u Columbu, komercijalnoj prijestolnici Šri Lanke u protestima zbog kojih je premijer Mahinda Rajapaksa podnio ostavku.

Nakon što su ih napale vladine pristalice, demonstranti su zapalili nekoliko kuća koje pripadaju porodici Rajapaksa i zastupnicima.

Nasilje je okončalo dan nemira zbog kojih je premijer podnio ostavku potaknut masovnim protestima zbog načina na koji njegova vlada rješava ekonomsku krizu. No, ostavka nije uspjela smiriti demonstrante koji su pokušali upasti u njegovu rezidenciju dok je on još bio unutra.

Protesti su doveli do policijskog sata širom zemlje koji je produžen je do srijede ujutro jer vlasti nastoje suzbiti nasilje. Mnogi demonstranti još uvijek traže ostavku i predsjednika Gotabayu Rajapaksu, brata premijera Mahinde.

Šri Lanka je od prošlog mjeseca zahvaćena eskalirajućim demonstracijama zbog visokih cijena i nestanka struje.

Situacija na ulicama Columba se smirila, iako još uvijek postoje izvještaji o sporadičnim nemirima rekao je glasnogovornik policije Nihal Thalduwa. Još niko nije uhapšen zbog nasilja, rekao je glasnogovornik, pripisujući tri smrtna slučaja ranama iz vatrenog oružja.

Zapaljeni autobusi nakon protesta na Šri Lanki
Zapaljeni autobusi nakon protesta na Šri Lanki

Premijer Rajapaksa u ponedeljak se obratio stotinama pristalica okupljenih u njegovoj zvaničnoj rezidenciji nakon izvještaja da razmatra povlačenje. Nakon toga vladine pristaše sukobile su se sa demonstrantima, a policija je ispalila vodene topove i suzavce.

Šta je prethodilo?

Više od mjesec dana protesti se šire širom zemlje, privlačeći ljude različitih etničkih, vjerskih i klasa. Po prvi put srednja klasa Šri Lanke takođe je izašla na ulice u velikom broju, označivši dramatičnu pobunu mnogih bivših pristalica Rajapakse, od kojih su neki proveli sedmice protestujući ispred kancelarije predsednika.

Protesti su izazvali politički obračun, a vlada se suočila s prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja u parlamentu, i naglasili dramatičan pad povjerenja Rajapaksama, najmoćnije političke dinastije Šri Lanke proteklih decenija.

Braću je budističko-singalska većina na ostrvu svojevremeno hvalila kao heroje zbog okončanja 30-godišnjeg građanskog rata u zemlji i, uprkos optužbama za ratne zločine, njih dvojica su do sada bili čvrsto ukorijenjeni u vrhu politike Šri Lanke.

Premijerova ostavka dolazi jer ekonomija zemlje brzo nazaduje posljednjih sedmica, nanoseći izuzetan velike štete građanima. Uvoz svega, od mlijeka do goriva je pao, što je dovelo do velike nestašice hrane i neprekidnih nestanaka struje.

Ljudi su bili primorani satima stajati u redovima da kupe osnovne namirnice. Ljekari su upozorili na ogromnu nestašicu lijekova koji su potrebni za spašavanje života u bolnicama, a vlada je obustavila isplate 7 milijardi dolara vanjskog duga samo ove godine.

Predsjednik Gotabaya Rajapaksa u početku je okrivio globalne faktore za ekonomske probleme Šri Lanke, poput pandemije koja je pogodila njenu turističku industriju i sukob između Rusije i Ukrajine koji je podigao globalne cijene nafte.

Ali, i on i njegov brat su od tada priznali greške koje su pogoršale krizu, uključujući i priznanje da su trebali prije tražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda.

Šri Lanka vodi pregovore s MMF-om o uspostavljanju plana spašavanja, ali njegov napredak ovisi o pregovorima o restrukturiranju duga sa kreditorima. Bilo koji dugoročni plan bi trebao najmanje šest mjeseci da se pokrene.

Šri Lanka je bila u finansijskim problemima i prije nego što je rat u Ukrajini doveo do povećanja cijena hrane.

Vlada Šri Lanke ima velike budžetske deficite nakon smanjenja poreza 2019. i mučila se da naplati poreze tokom pandemije COVID-19. Takođe je nagomilala ogroman vanjski dug — veliki dio duguje Kini.

Predsjednik je do sada odbijao da podnese ostavku i Parlament mora proći kroz težak proces ako budu pokušavali da ga svrgnu. Ostavka premijera znači da se cijeli kabinet raspušta.

Izvor: Reuters, BBC, Associated Press

XS
SM
MD
LG