Dostupni linkovi

Inspektori provjeravaju diplomu Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Sarajevo


Sebija Izetbegović, direktorica KCUS
Sebija Izetbegović, direktorica KCUS

Prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje Kantona Sarajevo provjeravaju uslove za sticanje akademskih zvanja Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Sarajevo, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Vildana Bradarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

"S ciljem zaštite javnog interesa kantonalni prosvjetni inspektori za visoko obrazovanje juče su (četvrtak, 10. juni) pokrenuli postupak inspekcijskog nadzora na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Postupak još nije okončan, drugi detalji nadzora u ovom momentu nisu poznati", kazala je Bradarić za RSE.

Krajem maja u javnosti je iznijeto više informacija i špekulacija koje dovode u pitanje validnost specijalizacije, kao i doktorata prof. dr. Izetbegović.

U gostovanju na televiziji Face TV prof. dr. Asim Kurjak izjavio je da nije bio mentor Sebije Izetbegović u izradi doktorske disertacije, no u intervjuu za televiziju N1 Izetbegović je ovu tvrdnju opovrgla.

Damir Mašić, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkog doma Parlamenta bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH), podnio je 26. maja inicijativu u kojoj traži da se ispita da li su specijalizacija i doktorat Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteteta u Sarajevu (KCUS) validni.

Mašić je od parlamenta zatražio i da se provjeri stanje u KCUS, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u BiH, koju je u jednom danu, 5. maja, napustilo 13 anesteziologinja zbog nezadovoljstva uslovima rada.

Zbog otkaza anesteziologa smjenu Upravnog odbora KCUS zatražila je i Vlada Kantona Sarajevo, koja je najveći finansijer ove zdravstvene ustanove.

KCUS je u žiži javnosti od 5. aprila kada je Tužilaštvo Kantona Sarajevo, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, formiralo predmet koji se odnosi na pismo koje je potpisalo 17 anesteziologa u kojem ukazuju da respiratori uvezeni iz Kine u aprilu 2020. godine i koji se koriste u KCUS, ne posjeduju postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata.

Pred Sudom BiH trenutno se vodi krivični postupak u kojem je prvooptuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura) koje je uvezla firma za preradu voća "Srebrena malina", po nalogu Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) .

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG