Dostupni linkovi

Neizvjesna sudbina Sea Dance festivala u Crnoj Gori


Problem je novac, jer zbog finansijskih problema Opština ne može izdvojiti puni iznos od 300.000 eura
Problem je novac, jer zbog finansijskih problema Opština ne može izdvojiti puni iznos od 300.000 eura

Sea Dance najavljuje svoj dolazak u Budvu i ove godine, ali se može desiti da taj četvrti po redu muzički festival, koji se održava na plaži Jaz, poznatoj po megakoncertima, bude i poslednji.

Da li će ovo biti posljednja godina održavanja Sea Dance festivala u Crnoj Gori zavisi od redefinisanja ugovora organizatora iz Novog Sada i Opštine Budva koji je trebao biti potpisan još u januaru.

Problem je novac, jer zbog finansijskih problema Opština ne može izdvojiti puni iznos od 300.000 eura za trodnevnu muzičku manifestaciju sa internacionalnim zvijezdama. Organizatori EXIT festivala u Srbiji zato očekuju da dio finansiranja preuzme Vlada Crne Gore. U suprotnom, najavljuju moguće preseljenje festivala na neku drugu destinaciju.

“Opština Budva želi festival Sea Dance, ali želimo i redefiniciju ugovora: promjenu termina i da izdvaja manje sredstava, kao i apsolutni uvid u sve, kako bi tek onda mogli donijeti odluku, posebno dugoročnu odluku o ovom festivalu. Mi nećemo dati toliko novca kao što se davalo do sada, iz jednostavnog razloga što mi taj novac nemamo”, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjednik budvanske opštine Dragan Krapović.

Prema procjenama TIM centra iz Novog Sada, posjetioci prošlogodišnjeg festivala potrošili prosječno 535 eura, od čega 428 na vanpansionsku potrošnju
Prema procjenama TIM centra iz Novog Sada, posjetioci prošlogodišnjeg festivala potrošili prosječno 535 eura, od čega 428 na vanpansionsku potrošnju

Da bi nadomjestili novac koji Opština Budva ove godine neće platiti u potpunom lanjskom iznosu od 300.000 eura, Sea Dance očekuje pomoć Vlade Crne Gore. Da li postoji rok za njenu odluku o preuzimanju dijela dosadašnjeg iznosa koji se plaćao iz gradske kase, pitamo organizatora festivala, direktora EXIT-a Dušana Kovačevića.

“Rok je juče. To bi trebalo da se što prije definiše, jer unosi neizvjesnost i nelagodnost. Umjesto da smo fokusirani na marketing i dovođenje što više gostiju u Budvu, bavimo se tim stvarima. Nadamo se da će sve to da se pozitivno razriješi”, kaže Kovačević.

Bivša lokalna vlast demokratske partije socijalista (DPS) je iz džepova građana plaćala organizaciju festivala najmanje 500.000 eura godišnje. Ukupni iznosi, međutim, nikada nisu objavljeni. Jer, osim novca iz gradske kase, za festival se trošilo još na stotine hiljada eura kroz angažovanje gradskih i javnih službi, od komunalnog, policije, do hitne pomoći.

Nakon što su 2015. mnogi budvanski čelnici uhapšeni u istragama specijalnog tužilaštva, a grad se našao u ogromnim dugovima, potpisan je ugovor Opštine Budva i EXIT-a o organizaciji Sea Dance-a u narednih deset godina. Izdvajanja iz budžeta su preraspodijeljena: Opština se obavezala da će godišnje plaćati 300.000, a Turistička organizacije Budve i Vlada Crne Gore zajedno još 200.000 eura. Kada je početkom ove godine opozicija preuzela vlast u Budvi, najavljeno je da će za uloženi novac grad bolje zaštititi svoje interese kroz aneks ugovora.

“Aneks još nije potpisan, a biće kada se zatvori finansijska i organizaciona konstrukcija. Treba da dogovorimo pomjeranje termina festivala za narednu godinu, da to bude kasnije nego što je sada u julu, kao i neke druge promjene koje će, kada ovogodišnji aneks bude propisan, biti garantovani i za godinu nakon toga”, objašnjava Krapović.

Mediji su ovih dana objavili procjenu TIM centra iz Novog Sada da je prošlogodišnji Sea Dance doprinio privredi Crne Gore oko 11,2 miliona eura. Tvrde da su posjetioci potrošili prosječno 535 eura, od čega 428 na vanpansionsku potrošnju.

Proizilazi da je njihova dnevna vanpansionska potrošnja 142 eura. Ako to uporedimo sa prosječnom potrošnjom turista u Crnoj Gori koja dostiže tek oko 40 eura (podatak Fakulteta za biznis i turizam) proizilazi da posjetioci festivala, većinom mladi, kojima cilj nije komfor već zabava na plaži, troše najmanje tri puta više nego prosječni turisti.

Nejasni su i podaci o broju posjetilaca festivala, jer umjesto brojki o prodatim ulaznicama, organizatori kažu da je prošlog jula “tokom tri dana i noći bilo oko 77.000 posjetilaca”. Ako bi se objavio podatak o prodatim ulaznicama, broj posjetilaca bi mogao spasti na oko 25.000 jer se one najčešće kupuju u paketu za sva tri dana.

Opština Budva i lokalna Turistička organizacija nisu nikada objavili zvanične brojke o porezu, PDV-u, boravišnoj taksi ili slične pokazatelje koji bi mogli dati pouzdanu sliku o efektima uloženih miliona u ovaj festival.

Iako se niko u Budvi ne zalaže za ukidanje Sea Dance-a, u javnosti je proteklih godina bilo oštrog negodovanja iz tada opozicionih partija zbog nepoznanica koje su pratile tu skupu manifestaciju. Sada kada su na vlasti i zahtijevaju redefiniciju ugovora, iz Novog Sada podižu ulog nezvaničnim najavama da je moguće da festival presele u Grčku.

Da li razmišljaju o odlasku iz Budve, pitali smo Dušana Kovačevića.

“Ako se desi nepovoljan scenario, što ja ne očekujem, jer smatram da se kao i u Srbiji, u Crnoj Gori polako pravi konsenzus da je Sea Dance veoma koristan Budvi i Crnoj Gori, dakle ako se desi nepovoljan scenario o neispunjavanju ugovorenih obaveza, svakako se postavlja pitanje za narednu godinu. Za ovu godinu je sigurno da mi uvijek održimo naša obećanja prema publici, i svi izvođači i sve što smo najavili će se i desiti. Mi zaista imamo pozive iz velikog broja zemalja, čak nekih azijskih, a postoje pozivi i iz Grčke. S tim što smo zaista posvećeni ispunjavanju ugovora sa Opštinom Budva, i ja vjerujem u pozitivan ishod, nadam se u što kraćem roku. U slučaju da se ne ispune obaveze, ne vidim način na koji bi od 2018. godine Sea Dance mogao ostati u Budvi i Crnoj Gori”, zaključuje Kovačević.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG