Dostupni linkovi

SE upozorava Crnu Goru zbog rodne neravnopravnosti


Parlamentarna skupština Saveta Evrope
Parlamentarna skupština Saveta Evrope
Crnoj Gori, uz Srbiju i San Marino privremeno je suspendovano pravo glasa u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope, a razlog je što u delegacijama tih zemalja nema žena koje su stalni predstavnici.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je rezoluciju kojom se članovima delegacija Crne Gore, Srbije i San Marina potvrđuju mandati ali bez prava glasa, s tim da odluka stupa na snagu na aprilskom zasjedanju i trajaće dok u delegacijama ne bude makar po jedna žena.

Izvjestilac Holger Haibah u sredu uveče je konstatovao da u delegacijama Srbije, Crne Gore i San Marina ima žena, ali su sve one samo zamjenici članova delegacija.

Zamjenica u delegaciji Crne Gore Valentina Radulović-Šćepanović kaže da će pravilo SE o zastupljenosti žena kao stalnih članica delegacije biti ispoštovano.

"Nema nikakvih problema, jer će parlament Crne Gore u redovnoj proceduri izvršiti svoje obaveze. Uvijek smo poštovali preporuke, rezolucije i sugestije Savjeta Evrope nema razloga da to ne učinimo i ovoga puta. Zaista sada ne vidim bilo kakav prostor za problematizovanje cijele situacije. Mi i sada imamo ženu u delegaciji. Dakle, ostaje obaveza, odnosno preporuka SE da imamo ženu kao stalnog člana delegacije",
navela je ona.

Novo pravilo Savjeta Evrope, sa kojim su parlamenti upoznati 6. decembra, nalaže da u delegacijama mora biti 30 odsto ili makar jedna žena.

Predstavnici Crne Gore saopštili su da im je bio problem bio da održe politički balans u delegaciji.

Da li zbog nedostatka vremena ili božićnih i novogodišnjih praznika ili, kako navode zbog balansa Crna Gora nije stigla da ispuni taj uslov i delegira ženu za jednog od stalnih predstavnika u delegaciji u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope.

Šamar za javnost

Nije nedostatak vremena problem već suštinsko nerazumijevanje evropskih standarda o zastupljenosti žena na javnim funkcijama u Crnoj Gori, kaže poslanica opozicione SNP Snežana Jonica.
Sednica crnogorskog parlamenta, ilustrativna fotografija: Savo Prelević

"Na žalost, za razliku od crnogorskog parlamenta i odnosa prema tom pitanju u Crnoj Gori u Skupštini Savjeta Evrope postoje pravila i u odnosu na njih postoje sankcije za one koji ne poštuju ta pravila. Iz tih razloga naša delegacija je suočena sa prijetnjom za suspenziju prava glasa i zato ćemo mi biti dovedeni u poziciju da se to u najkraćem roku koriguje. Nadam se da će nam to biti pouka da se na sličan način odnosimo prema tom pitanju i u samoj Crnoj Gori", rekla je Jonica.

Odluka o suspenziji prava glasa crnogorskoj delegaciji je šamar i aktuelnoj vlasti koja ignoriše primjenu evropskih zakona, ali i Zakona koje je sama donijela, kaže Ljupka Kovačević iz NVO Anima.
Ljupka Kovačević: Mi izgleda moramo ići po šamare da bi nas osvijestili o situaciji u Crnoj Gori, koja sve ono što rade ženske NVO godinama uopšte ne čuje već se ignoriše i minimizira.

"Mislim da ovo nije šamar delegaciji već i javnosti Crne Gore, političkim faktorima i prije svega ženama Crne Gore, zato što ih predstavljaju takvi kakvi ih predstavljaju. Oni ne poštuju ni zakon prema kojem bi u parlamentu trebalo da bude 30 posto žena, a kamoli da poštuju bilo koju delegaciju. Mi izgleda moramo ići po šamare da bi nas osvijestili o situaciji u Crnoj Gori koja je takva da bez šamara izvani sve ono što rade ženske NVO godinama uopšte se ne čuje već se ignoriše i minimizira", kazala je Kovačević.

Prijedlog novog izbornog zakona, čiji je autor vladajuća većina i koji je već dugo predmet sporenja sa opozicijom nema ni slova o zastupljenosti žena u parlamentu, kaže Snežana Jonica iz SNP.

Osim što ih nema u parlamentu u dovoljnom broju žene su gotovo neprimjetne i u sastavu nove Vlade.

Komentar na uvođenje suspenzije na pravo glasa Crnoj Gori zbog nedovoljne zastupljenosti žena u njenoj delegaciji u Parlamentarnoj Skupštini SE pokušali smo da dobijemo i od Nade Drobnjak iz Vladine Kancelarije za ravnopravnost polova. Nije, međutim, odgovarala na naše pozive.
XS
SM
MD
LG