Dostupni linkovi

Žene trinaest posto manje plaćene od muškaraca


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Podatak da su žene u Crnoj Gori slabije plaćene od muškaraca nije ni nov, ni iznenađujući, uostalom, to je pojava koja važi i za cio svijet. Međutim, prema najnovijim zvaničnim podacima, ispada da je u Crnoj Gori, ta razlika manja, nego u najrazvijenijem dijelu svijeta.

Zaposlene žene u Crnoj Gori su manje plaćene od muških kolega, odnosno, "ženske" zarade su, prema zvaničnim podacima državne statistike, prošle godine bile 13 odsto manje od "muških". Ovaj podatak je izazvao buru nezadovoljstva u dijelu nevladinog sektora, koji se bavi položajem žena u društvu.

Izvršna direktorka nevladine organizacije Anima Ljupka Kovačević kaže da je šokirana najnovijim podacima državne statistike.

"Prema tim podacima", kaže Kovačević, "ispada da je razlika između visine ženskih i muških zarada u Crnoj Gori, manja nego u zemljama Evropske unije".

"Mi ćemo, ono biti potpuno u skladu sa govorima ovih žena sa političkih pozicija u Crnoj Gori koje kažu da su žene u Crnoj Gori najravnopravnije u Evropi i sada im je trebao podatak kojim će da zatvore usta svim diskriminisanim i obespravljenim ženama. Da li je njima podatak koliko žena i koliko muškaraca štrajkuje i kako su prošle ove firme gdje je većina bila zaposlenih žena i kakva su njihova primanja. U Bijelom Polju žene koje su štrajkovale dvije godine i još uvijek su u štrajku i zato što su dominantno žene oni ne mogu da ostvare neka svoja prava,"
kaže Kovačević.

Sumnje u kvalitet podataka


Prema podacima državnog zavoda za statistiku Monstat-a, navodi se da je prosječna plata žena krajem septembra prošle godine iznosila 581, a muškaraca 674 eura. Od 15 navedenih djelatnosti žene imaju veću platu od muškaraca samo u jednoj – saobraćaj, skladištenje i veze, 906, dok muškarci dobijaju 875 eura.

Ilustrativna fotgrafija: Midhat Poturović
Direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, koja sumnja u kvalitet podataka državne statistike, navodi nekoliko podataka zanimljivih za poređenje.

"Nije mi logična analiza američkog prosjeka ili evropskog. U Americi, gdje u ovom trenutku bilježimo jako veliki napredak, po podacima Instituta za ženska politička istraživanja žene i dalje primaju svega 80.2 posto "muške" plate dok je evropski prosjek 18 posto. Vrlo je teško razumijeti na osnovu kojih parametara, u državi koju inače ozbiljno potresa ekonomska kriza i koja ima niz i dalje ozbiljnih i neriješenih pitanja ekonomskog razvoja, dolazimo u situaciju da žene budu sa toliko malom razlikom plaće u odnosu na muškarce. Zbog toga bih na ovaj podatak gledala sa dosta, dosta rezervi,"
kaže Uljarević.

Razlika u visini primanja muškaraca i žena, naročito je izražena u poslovima finansijskog posredovanja, koji su najbolje plaćeni. U tom sektoru je prosječna plata žena 1.086, dok muškarci za isti posao dobijaju 26 odsto više, odnosno 1.375 eura. Ovi brojevi se odlično slažu uz, samo na prvi pogled, nevjerovatan podatak, da su žene, prema platama, muškarcima najbliže u sektoru vađenja rude i kamena, gdje dobijaju prosječno 702, a muškarci 720 eura.

Direktorka Anima-e Ljupka Kovačević ima objašnjenje.

"Tamo su žene u administraciji, uglavnom pravnice. I tamo imate prosjek, tri žene zaposlene i one imaju kao neku platu, a veliki broj muškaraca, koji rade sve vrste poslova, kada bude prosjek, izađu manje plaćeni. No, vrlo je važno da imate podatak o zdravstvu ili u obrazovanju. Koliko primaju žene u obrazovanju a koliko muškarci? Tu će te vidjeti kolike su to razlike jer je ovdje situacija drugačija u odnosu na prethodni primjer, puno je zaposlenih žena a muškarci su u administrativnim, na odgovornim pozicijama,"
kazala je Kovačević.
XS
SM
MD
LG