Dostupni linkovi

Član njemačke vladajuće stranke pozvao na slanje raketa Ukrajini


Dalekometna raketa "Taurus", ispaljena iz južnokorejskog borbenog aviona nedaleko od zapadne obale te zemlje, 12. septembar 2017.
Dalekometna raketa "Taurus", ispaljena iz južnokorejskog borbenog aviona nedaleko od zapadne obale te zemlje, 12. septembar 2017.

Član stranke njemačkog kancelara, Olafa Šolca (Scholtz) po prvi put je pozvao da Berlin pošalje u Ukrajinu dalekometne krstareće rakete.

Andreas Švarc (Schwarz), poslanik u njemačkom parlamentu kao član Socijaldemokratske partije (SDP), rekao je u intervjuu za magazin "Der Spiegel" da bi njegova zemlja trebalo da isporuči Ukrajini "Taurus" krstareće rakete, naoružanje sa dometom oko 500 kilometara, da bi im pomoglo u kontraofanzivi koja posustaje.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku, Ukrajina je tražila ove rakete od Njemačke u maju, kada su se njihove oružane snage pripremale za lansiranje dugoočekivane kontraofanzive protiv Rusije, koja je počela idućeg mjeseca.

Kontraofanzivu je djelimično usporeno ekstenzivnim ruskim miniranjem fronta, čime su uspjeli da unište mnoge ukrajinske tenkove i druga oklopna vozila, te prisile Kijev da promijeni taktiku.

Ukrajinska vojska se sada fokusira na degradiranje ruskih borbenih sposobnosti bombardujući komandne i kontrolne centre, kao i skladišta municije. Rakete "Taurus" imaju domet da pogode takve mete daleko iza prve linije, kao i da unište bunkere duboko ispod zemlje.

Ukrajina trenutno koristi "Storm Shadow" rakete, dobijene od Velike Britanije.

SAD za sada nisu Ukrajini slali svoje dalekometne rakete, poznate kao ATACMS, zbog straha da će ih Kijev koristiti za gađanje vojnih objekata unutar Rusije.

XS
SM
MD
LG