Dostupni linkovi

Radončićeve optužbe i vladajuća koalicija u BiH: Politika kao pijaca


Koalicija ostaje: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović
Koalicija ostaje: Fahrudin Radončić i Bakir Izetbegović

Bez obzira na optužbe koje su se mogle čuti tokom svjedočenja lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, na suđenju Naseru Keljmendiju pred Osnovnim sudom u Prištini, gdje je izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna "bošnjačka državna mafija", koalicija sa Strankom demokratske akcije (SDA) će ostati. To su potvrdili i Radončić, nakon što je završio svjedočenje i predsjednik SDA Bakir Izetbegović nakon što je održao sastanak sa najužim rukovodstvom partije.

Analitičari vjeruju da politika nikada nema veze sa moralom i podsjećaju na uvrede koje su ključni akteri ove koalicije upućivali jedan drugom u javnom medijskom prostoru.

"Nakon svega toga u moralnom smislu bilo je nezamislivo bilo kakvo zajedništvo i bilo kakva koalicija. Dakle, politiku ne zanima logika, moral, sve štoje zanima je interes. Tamo gdje su interesne igre, tamo je pijaca. Tamo gdje je pijaca, tamo je pogađanje i nagađanje i konačno neka vrsta uzajamno korisnog dogovora", objašnjava profesor Esad Bajtal.

Sud u Prištini: Radončić svedoči u slučaju Keljmendi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da slučaj koliciji SDA i SBB nije jedini takav u BiH, gdje su prema njegovim riječima političke stranke većinom stranke političkih lidera.

"Od kojih zavisi, od čijeg raspoloženja zavisi nešto kao što je koalicija koja je garant neke stabilnosti na više nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Takva jedna arbitrarnost, takva jedna neutemeljenost, govori o lošoj kvaliteti političkog života u BiH", dodaje on.

U ponedjeljak uveče Stranka demokrateske akcije najoštrije je osudila izjave koje je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić dao tokom svjedočenja na suđenju Keljmendiju.

No, bez obzira što osuđuju ono što je Radončić kazao pred sudom, predsjednik SDA Bakir Izetbegović kaže da bi bošnjačka koalicija SDA-SBB trebala opstati i to ukoliko lideri obje stranke "imaju snage izdići državni interes između vlastitih frustracija i odnosa".

"SDA će uložiti trud i strpljenje da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kad se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću. Kada je u pitanju tvrdnja da iza ubistva Ramiza Delalića stoji bošnjačka državna mafija, u takvu tvrdnju može povjerovati samo dio neupućenog građanstva", rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, Radončić je kao svjedok Tužilaštva u slučaju protiv Nasera Keljmendija, pred Osnovnim sudom u Prištini izjavio da je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele apsolutno odgovorna "bošnjačka državna mafija, da on ne bi otkrio desetak političkih ubistava", što je Delalić, kako je dodao i najavio u intervjuu Slobodnoj Bosni dva dana prije nego što je ubijen.

"Delalić je bio kontroverzna ličnost koja je radila za tajnu muslimansku službu. Bio je duboko involviran i čak sam izjavljivao da je ubijao za predsjednika (Aliju) Izetbegovića. Dva dana prije smrti dao je ekskluzivni intervju u kojem je objasnio koje je zločine počinila tajna muslimanska služba", kazao je Radončić tokom suđenja.

On je u ponedjeljak poslije podne nakon što je završio trodnevno svjedočenje, odgovarajući na novinarsko pitanje da li su njegove izjave pred sudijama potresle koaliciju SDA –SBB, kazao da je njegova dužnost da govori istinu, a da će se o političkim posljedicima razgovarati “u miru”.

"Mene je neko u jednom politički motiviranom hapšenju htio da natjera da raspustim koaliciju SDA – SBB i ja sam taj pritvor potpuno dostojanstveno odležao, nisam dozvolio da se pocijepa bošnjački politički faktor, tako da i na njih apelujem da neke činjenice ili istine, ma koliko god oni mislili da nisu, koje sam rekao ne utiču na način brzih odluka", rekao je Radončić.

Tvrdi da je koalicija stabilna, a da su odnosi između njega i Izetbegovića isključivo službeni, te da opstanak saradnje sa SDA nema veze sa sudskim procesom, već da je problem način koaliranja.

"Imamo situaciju da se mjesecima po tri, četiri puta dogovaramo o istim stvarima, da se te stvari ne rješavaju. Ne rješavamo mnoge probleme koji su se nagomiali u sređivanju vlastite države. I tu je opasnost po koaliciju. Ja sam vrlo energičan čovjek koji želi da se gradi, da se radi i ne želim da učestvujem u obmanjivanju građana da bih bio na vlasti", dodao je Radončić odgovarajući na pitanje novinara u Prištini.

I Izetbegović kaže da sa Radončićem ima hladne i službene odnose i da će to tako i ostati, no da to ne ne bi trebalo spriječiti da dvije stranke rade ono što je neophodno za narod i za državu.

"Što se tiče SDA, mi ćemo uložiti i strpljenje i energiju da se ta koalicija sačuva i da se time sačuva stabilnost u Federaciji Bosne i Hercegovine i državi", rekao je.

U politici nema granica, kaže profesor Esad Bajtal i podsjeća da je nakon medijskih ratova i uzajamanih optužbi nedavno napravljena koalicija SDA i SBB.

Vraćanje na jezik optužbi: Esad Bajtal
Vraćanje na jezik optužbi: Esad Bajtal


"Odmah nakon te koalicije imamo ovo što imamo, ponovno vraćanje na jezik optužbi odnosno na raskrivanje nekih pozadina o kojima mi građani nikada ništa ne bi saznali da nam to akteri uzajamno se optužujući nisu pokazali. Takva je politika u jednom iracionalnom sistemu kakav je ovaj. Tako da je najvjerovatnije da će ova koalicija uprkos svemu opstati", kaže Bajtal.

Na pitanje da li bi eventualno Radončićeve izjave mogle rasvijetliti neke događaje u BiH, Bajtal kaže da bi po logici stvari to trebalo da se desi.

"I da njemu neko eventualno odgovori, pa pokaže gdje je on u svemu tome. Da eventualno on otkrije još više informacija i dokaže ih. Jer mi izuzev ovih tvrdnji ne znamo ništa više. Sve je moguće, ali je moguće i da ponovo budemo svjedoci jednog novog dogovora, da se sve to smiri, da se sve to zaboravi, i da se vlastitim pristalicama također sugeriše da prestanu razmišljati o tome i da prihvate svaki novi zajednički korak", kaže Bajtal.

Profesor Asim Mujkić, s druge strane, vjeruje da se zbog nacionalnog jedinstva o ovome više neće ni govoriti

"Naprosto u okviru postojećeg sistema i okviru postojećih vodećih figura koje su osnovne ličnosti tog sistema, nemoguće je to pokrenuti iznutra. Taj sistem bi na neki način iznutra trebao da pokrene opsežne istrage, da provjeri te navode Itd. Naravno to se neće desiti. To bi se moralo desiti izvana ili od nekih sasvim drugačijih ideoloških snaga, koje ja ne vidim u ovom trenutku", kaže Mujkić.

Sukob predsjednika SDA i SBB Izetbegovića i Radončića traje već godinama. Javnost u Bosni i Hercegovini njihov odnos upamtiće po međusobnim optuživanjima, neuvažavanju i uvredama koje su neki bh. medji skoro svakodnevno prenosili.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG