Dostupni linkovi

Članice EU se složile: Hrvatska ispunila kriterijume za ulazak u Schengen 


Zastava Hrvatske na graničnom prelazu Izačić sa BiH
Zastava Hrvatske na graničnom prelazu Izačić sa BiH

Ministri unutrašnjih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) su se složili da je Hrvastka ispunila sve uslove da postane članica Schengen zone. Ovo je saopštio ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović na kraju sastanka Saveta o pravosudnim i unutrašnjim pitanjima EU.

„Nakon što je to ranije učinila Evropska komisija, sada je i politički nivo - sve države članice, jednoglasno, potvrdile su da je Hrvatska ispunila sve obveze iz pravne stečevine vezane za Schengensku zonu. Vrlo smo zadovoljni zbog toga. Iza toga stoji veliki rad uložen proteklih nekoliko godina“, izjavio je Božinović novinarima.

Prema rečima hrvatskog ministra unutrašnjih poslova, ovo političko zeleno svetlo koje je dato u toku sastanka, omogućava da se krene u postupak ulaska Hrvatske u Schengen zonu.

Pre toga treba da se održi rasprava i glasanje u Evropskom parlamentu (EP), a ministar Božinović je izrazio nadu da će se procedure u EP okončati u toku francuskog predsedavanja koje će trajati između prvog januara do 30. juna naredne godine.

Nakon glasanja u EP-u, pitanje se ponovo vraća u Savet EU, na nivou ministara gde se treba doneti konačna odluka o ukidanju graničnih kontrola.

Evropska komisija je 2019. godine potvrdila da je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterijume da postane članica Schengen zone.

Za prijem jedne države u Schengen neophodna je saglasnost svih država članica EU. Hrvatska današnjom odlukom zaobilazi Rumuniju i Bugarsku koje su članice EU od 2007. godine, ali i dalje nisu ispunile sve kriterijume da bi postale članice evropske bezgranične zone.

Schengen je najveća bezgranična zona na svetu. Broji 26 država članica od kojih četiri nisu punopravne članice EU, ali se smatraju pridruženim zemljama.

Država, koja želi biti deo Schengen prostora, mora biti u stanju da u potpunosti sprovede Schengenski zakonik, te u potpunosti kontroliše kopnenu, morsku i vazdušnu granicu EU.

XS
SM
MD
LG