Dostupni linkovi

SNS veruje u pobedu na ponovljenom glasanju, SzS traži nove izbore u Srbiji


Predstavnici Saveza za Srbiju protetsuju ispred Skupštine Srbije tokom pandemije korona virusa, zbog vladinih mera ograničenja
Predstavnici Saveza za Srbiju protetsuju ispred Skupštine Srbije tokom pandemije korona virusa, zbog vladinih mera ograničenja

Republička izborna komisija donela je danas odluku da se izbori ponavljaju na oko tri odsto biračkih mesta u Srbiji.

Dok opozicioni Saveza za Srbiju trvdi da je u pitanju još jedna manipulacija vlasti, SNS veruje u pobedu i na ponovljenom glasanju.

Mihajlović: Ubedljivo ćemo pobediti

Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović poručila je danas da očekuje pobedu SNS na ponovljenom glasnju, koje je zakazano za 1. jul.

“Verujem da će građani Srbije i na onim biračkim mestima gde se izbori ponavljaju dati ubedljivu podršku listi SNS koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako bismo nastavili sve što smo započeli u prethodnom periodu i što smo obećali građanima Srbije”, dodaje ona.

Savez za Srbiju: Još jedna manipulacija vlasti, trebaju nam novi izbori

Ponovno održavanje izbora na 234 biračka mesta, na kojima su uočene nepravilnosti, predstavlja novu manipulaicju režima koji želi da u Skupštinu Sbrije “ugura” prorežimske stranke, saopšteno je iz opozicionog Saveza za Srbiju.

“Kako se radi o oko 3 odsto biračkih mesta, sa oko 250 hiljada upisanih birača, na kojima je, po stavu RIK-a, bilo nepravilnosti, potrebno je poništiti te lažne izbore”, navode iz SzS.

Iz Saveza za Srbiju kažu da na ozbiljne manipulacije izbornim rezultatima ukazuje i to što na sajtu RIK-a nisu objavljeni svi zapisnici sa biračkih mesta.

“Objavljeno je samo 4.840. zapisnika, od ukupno 8.433. biračka mesta, i to samo sa onih birčkih mesta na kojima su relativno „čisti“ zapisnici, bez prepravki brojeva od strane više lica, prigovora članova biračkih odbora. Takođe, RIK nije dozvolio čak ni svojim članovima uvid u sadržaj džakova sa izbornim materijalom na tim biračkim mestima.”, stoji u saopštenju Saveza.

Opozicioni blok traži poništavanje izbora i pripremanj novih, uz nadzor međunarodnih organizacija, prvenstveno OEBS-a i Evropske unije.

Zašto je SzS bojkotvao izbore?

Savez za Srbiju bojkotovao je izbore na svim nivoima, zbog toga što u Srbiji, kako su naveli, ne postoji minimum za održavanje poštenih, fer i slobodnih izbora.

Dijalog između vlasti i opozicije oko izbornih uslova vođen je nekoliko puta, prvo kroz posredstvo nevlaidnih organizacija u Srbiji na Fakultetu političkih nauka prošlog leta, a zatim i uz pomoć predstavnika Evropskog parlamenta, krajem prošle godine.

Međutim, vlast i opozicija nisu uspeli da postignu dogovor, te se najveći opozicioni blok odlučio na bojkot.

Ko je ušao u Skupštinu?

Opšti izbori u Srbiji održani su 21. juna, a Srpska napredna stranka osvojila je, prema preliminarnim podacima RIK-a, koji su danas objavljeni, nešto više od 60 odsto glasova i 189 mandata u Narodnoj skupštini.

Pored SNS-a, cenzus su još prešle SPS, sa oko nešto više od 10 odsto i 32 mandata, kao i SPAS Aleksandra Šapića, sa oko 4 odsto i 12 mandata.

Poslanike će imati i predstavnici manjinskih stranaka. Savez vojvođanskih Mađara, Stranka pomirenja i pravde Muamera Zukorlića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina imaće po dva poslanika, dok će lista ujedinjenih albanskih stranaka imati tri predstavnika.

Sve ostale liste koje su učestvovale na izborima ostale su ispod cenzusa od 3 odsto, koji je vladajuća većina, neposredno pred izbore i nakon odluke dela opozicije da ih bojkotuje, izborni prag sa pet snizila na tri odsto.

XS
SM
MD
LG