Dostupni linkovi

Savet bezbednosti: Zarif pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga


Sednica Saveta bezbednosti - iz arhive
Sednica Saveta bezbednosti - iz arhive
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je u utorak izveštaj o stanju na Kosovu. Nije usvojena predsednička izjava koju je predložila Rusija kojom bi se osudili, kako tvrdi, „jednostrani potezi Prištine“.

Novi šef UNMIK-a Farid Zarif je kazao da iako se situacija poboljšala nakon sukoba na severu Kosova, tenzije su i dalje prisutne i teško je predvideti dalji razvoj događaja.

„Dvadeset petog jula, bez upozorenja i koordinacije s međunarodnom zajednicom, kosovske vlasti odlučile su da rasporede pripadnike kosovske specijalne policije, poznate pod imenom Rosu, na dva granična prelaza na severu Kosova, gde je kosovska carina nije mogla delovati, kako bi po rečima premijera Hašima Tačija, uspostavile vladavinu zakona“, kazao je Zarif.

On je ocenio da su Beograd i Priština tokom poslednjih incidenata na severu Kosova često "slali poruke dominacije i podela" što je retorika koja, kako je ocenio, pojačava nepoverenje između većinskog albanskog stanovništva i Srba.

"To nas je podsetilo da su pitanja koja su uzrok tih incidenata i dalje nerešena", rekao je Zarif i ocenio da je prava sreća da se neredi sa severa Kosova nisu preneli i na ostali deo kosovske teritorije, mada je, kako je istakao, bilo slučajeva zastrašivanja i napada na imovinu Srba.

Broj povratnika na Kosovo je vrlo spor, ocenio je Zarif. On je naveo da se od aprila do jula ove godine vratilo 333 ljudi, od čega samo osam nisu pripadnici manjina. Dodao je da povratak najviše sprečava nedostatak poverenja i ekonomskih sredstava.
Zarif: Naša je obaveza da radimo zajedno kako bismo onemogućili pogoršanje prilika, a dijalogom ostvarili napredak.

Zarif je kazao da postoji nada da će obnavljanjem dijaloga najavljenog za 2. septembar biti otklonjeni nesporazumi.

No, pitanja zbog kojih je došlo do tenzija nisu rešena i prete novom eskalacijom.

Zarif je kazao da je i dalje veoma važno da se sve strane uzdrže od bilo kakve jednostrane akcije koja bi mogla pojačati postojeće tenzije.

„Naša je obaveza da radimo zajedno kako bismo onemogućili pogoršanje prilika, a dijalogom ostvarili napredak, kako se to očekuje od odgovornih strana. Vođstva u Beogradu i Prištini imaju odgovornost da primerom i ponašanjem na terenu, te poverenjem u dijalog, kao načinom za rešavanje nesporazuma, umesto da probleme rešavaju jednostranim akcijama“, kazao je Zarif.

Jeremić: Deo opakog plana Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je u utorak Savet bezbednosti UN da povodom situacije na severu Kosova pošalje jasnu poruku prištinskim vlastima da su jednostrani potezi neprihvatljivi i da odgovorni moraju snositi posledice.

Jeremić je na sednici posvećenoj Kosovu rekao da je situacija u regionu pre nešto više od mesec dana iznenada postala manje bezbedna, manje stabilna i manje predvidiva.

"To je bila direktna posledica sračunate odluke albanskog secesionističkog rukovodstva da naloži ničim izazvan oružani upad na sever Kosova, što je deo opakog plana za nasilno nametanje nelegitimnog i neželjenog režima stanovnicima tog dela pokrajine", rekao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije zato je pozvao Savet bezbednosti da "pošalje jasnu poruku počiniocima da je njihov unilateralizam u potpunosti neprihvatljiv".

On je odgovore na nekoliko pitanja - ko je naložio jednostranu akciju ROSU-a, da li je neko iz međunarodne zajednice znao za tu operaciju, zašto je Euleks nestao sa severa Kosova uoči upada ROSU-a, te zašto Euleks nije iskoristio svoja ovlašćenja.

Jeremić je ocenio da međunarodna zajednica nije uspela da se suoči sa unilateralizmom Prištine što ne može da doprinese bezbednosti na Balkanu i mora da bude odbačeno i osuđeno "najjasnijim mogućim rečima".

"Ćutanje će biti shvaćeno u Prištini kao pristanak, dramatično povećavanje verovatnoće od daljih jednostranih upada na sever kao što je pokušaj zauzimanja trafo-stanice Valac ili suda u severnoj Mitrovici", rekao je on.

Druga zabluda je, kako je kazao Jeremić, "zavodljiv izraz 'paralelne strukture'" za srpske institucije na severu Kosova koje imaju legitimitet ne samo zato što ih podržava ogromna većina stanovnika, već i zato što na severu Kosova "nema realne alternative koja prolazi test demokratije".

Te institucije su jedine koje mogu funkcionisati bez stalne oružane zaštite, ukazao je on.

Jeremić je kazao da su prave paralelne strukture one koje su stvorene na osnovu jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i takozvanog kosovskog ustava koji nije odobrio UNMIK niti Savet bezbednosti UN.

Hodžaj: Želimo samo vladavinu prava

Šef kosovske diplomatije Enver Hodžaj rekao je da Srbija mora da rasformira paralelne strukture na Kosovu i istakao da nema povratka na situaciju od pre 25. jula.
Enver Hodžaj

"Neki od najvećih problema na Kosovu imaju veze sa tim da Srbija ne samo da podržava kriminalne strukture na Kosovu, već aktivno zabranjuje integraciju kosovskih Srba", rekao je Hodžaj na sednici na kojoj je predstavljen izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu od 16. aprila do 15. jula.

On je istakao da su predlozi o podeli Kosova koji se čuju iz Beograda "veoma opasni, jer otvaraju mogućnost za etničke podele u svim zemljama bivše Jugoslavije".

"Severna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok nikada nisu imali prave izbore i to je jedini deo Evrope gde kriminalci drže stanovnike kao taoce zbog svojih ekstremističkih interesa... To je raj za razne švercere, gde kriminalci zarađuju novac, a građani žive veoma loše... i mi se borimo protiv toga", dodao je on.

Hodžaj je rekao da je kosovska policija 25. jula, kada je pokušala da preuzme granične prelaze sa centralnom Srbijom Brnjak i Jarinje, izvršila "akciju na profesionalan način".

Šef kosovske diplomatije je istakao da kosovska policija nije koristila silu, već je, prema njegovim rečima to činila srpska vlada, čiji članovi su više puta ušli ilegalno na Kosovo i, kako je rekao, "podbunjivali ljude koji su postavili ilegalne barikade".

"To što se desilo je najveći izazov stabilnosti u regionu u poslednjih nekoliko godina... Mi nećemo koristiti silu niti moramo, ali ćemo korisiti svoju odlučnost", poručio je Hodžaj.

On je istakao da je Kosovo posvećeno regionalnoj saradnji, što je i uslovilo "da dođe do prvih sporazuma sa Srbijom u tehničkom dijalogu".

"Cilj dijaloga je da se poboljša svakodnevni život građana, da se obe zemlje spreme za evropsku budućnost", ukazao je Hodžaj.

On je ponovo optužio srpsku delegaciju u pregovorima sa Prištinom da je odbila da učestvuje na sastanku u julu, gde je trebalo da se razgovara o carinskim pečatima.

"Zbog toga smo bili primorani, sa žaljenjem, da primenimo mere reciprociteta sa Srbijom. To nas je takođe primoralo, ali bez žaljenja, da preuzmemo kontrolu nad graničnim prelazima", naveo je Hodžaj i dodao da su kosovske vlasti želele da "povećaju mere reciprociteta u trgovini kada su iscrpljene sve mogućnosti pregovora, a ne da uznemire stanovništvo".

On je naveo da je Kosovo slobodna zemlja za sve njegove stanovnike.

"Mi na severu ne želimo da uspostavimo nikakvu drugu vladavinu osim vladavine prava", rekao je šef kosovske diplomatije.

SB: Nema mesta nasilju

SB: Nema mesta nasilju

Zamenik ambasadora Francuske Martin Brian poručio je u utorak na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na Kosovu da nema mesta nasilju na Kosovu i pozvao Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto.

On je dodao da Francuska podržava Kosovo, kao i druge države regiona, u približavanju evropskim standardima i ulasku u EU.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin naglasio je da njegova zemlja u potpunosti podržava integritet i suverenitet Srbije i ocenio da dešavanja od 25. jula na prelazima Jarinje i Brnjak destabilizuju "ionako krhku situaciju na Kosovu".

"Korišćenje Kforovih helikoptera za transport kosovske policije u julu je kršenje neutralnosti te misije", naveo je Čurkin i dodao da je zabeleženo više slučajeva da je i misija Euleksa vlastima u Prištini ostavila da rade šta hoće i podsetio da to nije u skladu sa mandatom te misije.

"Održivo rešenje po pitanju Kosova moguće je samo pregovorima dve strane, poštujući Rezoluciju 1244", poručio je Čurkin.

On je ukazao da je neprihvatljivo učešće Kosova na međunarodnim forumima van mandata Unmika i naveo da Rusija nije zadovoljna situacijom oko povratka raseljenih.

"Događaji krajem jula na severu Kosova pokazali su da je situacija u regionu daleko od stabilne i da je eksplozivna", poručio je Čurkin.

Ambasador Nemačke u UN Peter Vitig ocenio je da je situacija na Kosovu relativno mirna i ukazao na problem kriminala.

Vitig je dodao da je incident na severu Kosova ukazao da pitanja u toj regiji treba da budu važan element u dijalogu između Beograda i Prištine. On je naglasio da je stav Nemačke da se nezavisnost Kosova ne može dovoditi u pitanje.

Ambasador Velike Britanije Mark Lajal Grant pozvao je sve strane da budu konstruktivne i izrazio zabrinutost zbog događaja u julu. On je podsetio da su kosovske vlasti nedavno sprovele popis stanovništva, ali da su vlasti na severu Kosova sprečile popis na toj teritoriji.

"Dijalog je jedinstvena prilika da se izgradi odnos između Kosova i Srbije i da obe zemlje krenu ka prosperitetu i EU", naveo je britanski ambasador i dodao da Vlade Kosova i Srbije moraju biti konstruktivne.

On je izrazio zabrinutost zbog procena da se nastavljaju tenzije između zajednica i povratnika u te zajednice.

Grant je naglasio da je "budućnost Kosova u EU, zajedno sa drugim državama regiona".

Zamenica američkog ambasadora u UN Rozmari DiKarlo ocenila je da Kosovo kao nezavisna država ima pravo da sprovodi vladavinu prava na celoj svojoj teritoriji.

Di Karlo je pozvala obe strane da mirno reše probleme i dodala da je neprihvatljivo angažovanje MUP-a Srbije na severu Kosova, jer je to nepoštovanje Rezolucije 1244.

Ona je ocenila da dijalog Beograda i Prištine ide dobrim putem i pozvala obe strane da nastave pregovore u septembru kako bi se poboljšao život građana na Kosovu.

"Dijalog nije o statusu, jer je Kosovo nezavisna država, i suprotne tvrdnje potkopavaju stabilnost u regionu i aspiracije i Srbije i Kosova da uđu u EU", poručila je DiKarlo.

Zamenik stalnog predstavnika Kine u Savetu bezbednosti UN Vang Min izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nedavnih tenzija na severu Kosova i pozvao strane "da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija koje mogu da dovedu do eskalacije nestabilnosti u regionu".

Vang je pozvao Beograd i Prištinu da dijalogom reše sve postojeće probleme i pozdravio postignuti napredak u dosadašnjem toku dijaloga.

"Pozivamo obe strane da održe ovaj ritam i postignu obostrano prihvatljivo rešenje", rekao je Vang.
XS
SM
MD
LG