Dostupni linkovi

Savet Evrope pokrenuo postupak isključenja Rusije


Zastave Ukrajine i Evropske unije uoči vanredne plenarne sednice o Ukrajini u Evropskom parlamentu u Briselu, 1. marta 2022.
Zastave Ukrajine i Evropske unije uoči vanredne plenarne sednice o Ukrajini u Evropskom parlamentu u Briselu, 1. marta 2022.

Savet Evrope saopštio je da pokreće postupak isključenja Rusije iz članstva, nakon što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova tokom dana obavestilo tu organizaciju da pokreće proceduru istupanja.

"Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu dovela je do odluke Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine da pokrenu postupak isključenja Rusije iz Saveta Evrope", navodi se u saopštenju.

To saopštenje, kako prenosi Beta, potpisali su predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo (Luigi Di Maio), predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Kok (Kox) i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Navodi se da je Parlamentarna skupština 15. marta uveče jednoglasno ocenila da Rusija više ne treba da bude država članica organizacije, dok će Komitet ministara ujutru održati vanrednu sednicu o ruskom zahtevu.

"Svojim delovanjem u Ukrajini ruske vlasti oduzimaju ruskom narodu prednosti najnaprednijeg sistema zaštite ljudskih prava na svetu, uključujući nadležnost Evropskog suda za ljudska prava i našeg ogromnog sistema konvencija", naveli su zvaničnici.

Oni su izrazili solidarnost sa ruskim narodom koji, "čvrsto verujemo, deli demokratske vrednosti i teži da ostane deo evropske porodice tamo gde pripada".

Savet Evrope je dan posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, odlučio da suspenduje učešće Rusije u njenim raznim telima, sa izuzetkom Evropskog suda za ljudska prava.

Savet Evrope, kao čuvar ljudskih prava u Evropi, osnovan je 1949. godine i do sada je okupljao gotovo sve države kontinenta, ukupno 47, uključujući Rusiju od 1996. i Ukrajinu od 1995. godine.

XS
SM
MD
LG