Dostupni linkovi

Savet Evrope predao Srbiji mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama


Beogradska Parada ponosa (septembar 2016.)
Beogradska Parada ponosa (septembar 2016.)

Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Tobijas (Tobias) Flesenkemper ocenio je 4. juna da je Nacrt zakona o istopolnim zajednicama u Srbiji menjanje života na bolje.

"Čvrsto verujem da će ovo mišljenje biti korisno za dalji rad na Nacrtu zakona", rekao je Flesenkemper u pisanoj izjavi.

Generalni direktorat Saveta Evrope za demokratiju saopštio je da je na zahtev Gordane Čomić, ministarke u Vladi Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pripremio ekspertsko mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama.

"Da bi se dogodila prava promena, neophodni su snažna politička volja i posvećenost, koje će se pretočiti u jako zakonodavstvo koje će biti ne samo usvojeno, već i sprovedeno", dodao je šef Kancelarije Saveta Evrope u Srbiji.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Gordana Čomić izjavila je da je ovo ekspertsko mišljenje izuzetno važno za rad njenog ministarstva i da očekuje i dalju podršku Saveta Evrope, naročito kroz Horizontal Facility, zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope za Zapadni Balkan i Tursku.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama završena je 23. marta. Prema proceduri, nacrt zakona treba dalje da usvoji Vlada, a potom Skupština Srbije.

Šta predviđa Nacrt zakona o istopolnim zajednicama?

Nacrtom ovog zakona predviđa se da osobe istog pola mogu da registruju zajednicu porodičnog života i da na osnovu toga imaju pravo da, kao i supružnici u heteroseksualnom braku, između ostalog, posećuju partnera u bolnici ili zatvoru, nasleđuju imovinu partnera, a imaju obavezu izdržavanja partnera i deteta partnera. Tim nacrtom zakona nije regulisan brak niti usvajanje dece.

Kako se navodi u saopštenju Generalnog direktorata Saveta Evrope za demokratiju, mišljenje uzima u obzir standarde Saveta Evrope u oblasti borbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i zaštite socijalnih prava.

LGBT u Hrvatskoj i Srbiji: Nejednaki pred zakonom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Usvajanjem specifičnog zakonodavnog okvira za istopolne parove, Srbija bi se značajno približila ispunjavanju ovih standarda, navodi se u mišljenju. Istovremeno, u mišljenju se navodi i niz preporuka za poboljšanje Nacrta zakona.

Kako se navodi, mišljenje o Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama pripremljeno je uz podršku zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope "Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji", koji je deo programa "Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022 (II)".

Ranije su, takođe u okviru programa Horizontal Facility II, pripremljena mišljenja o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, koja su predata Vladi Srbije. Mišljenje o Zakonu o rodnoj ravnopravnosti je pripremljeno u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertiza, koji je deo programa Horizontal Facility II.

Zakon kojim se prepoznaju zajednice osoba istog pola donele su Hrvatska i Crna Gora, a donošenje zakona u ovim državama, kao i u Srbiji, pratili su otpori desno orijentisanih organizacija.

XS
SM
MD
LG